Poliția a fost sesizată în 19 cazuri de transportare organizată a alegătorilor, însă nu poate aplica sancțiuni

  • 11 Iulie 2021 16:59
Poliția a fost sesizată în 19 cazuri de transportare organizată a alegătorilor, însă nu poate aplica sancțiuni

Poliția a fost sesizată în 19 cazuri de transportare organizată a alegătorilor și a examinat deocamdată 3 dintre ele, însă nu poate aplica sancțiuni, deoarece, în opinia forțelor de ordine, acestea nu constituie încălcare a legislației electorale, a anunțat șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Marin Maxian, în cadrul unei conferințe de presă. El a explicat că poliția nu se poate baza pe emoții și deducții și nu poate iniția dosare pe asemenea cazuri, care nu sunt prevăzute de legislație ca ilegalități.

De asemenea, au fost raportate 7 cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor și o sesizare a unui concurent electoral referitoare la agitație electorală în ziua tăcerii și transportarea alegătorilor în Italia.

Poliția aplică legea. Nu se poate ca deducțiile, expunerea viziunilor să le încadrăm ca dispoziții ale normei juridice, atât timp cât legiuitorul nu a prevăzut normă de încălcare. Faptul că patru cetățeni s-au unit și au închiriat un automobil, un taxi, au convins o altă persoană să-i ducă nu este o infracțiune. Acolo unde sunt elemente de corupere, cu oferire de surse financiare, obiecte de preț, determinări și influențe psihologice de a vota sau nu pe un concurent sau de a participa sau nu la scrutin – toate cazurile de acest fel poliție le examinează și va expedia materialele în adresa Procuraturii Anticorupție, pentru înfăptuirea urmăririi penale. În acest sens, poliția are în examinare 7 cazuri de bănuială rezonabilă de coruperea a alegătorilor.

La IGP au mai fost raportate 13 cazuri de afișaje electorale, dintre care 2 nu s-au confirmat, iar restul se examinează, 10 cazuri de agitație electorală, dintre care în 3 nu s-au constatat contravenții, iar 7 sunt în curs de examinare. În 14 cazuri au fost fotografiate buletinele de vot, în 3 situații unii alegători au fost împiedicați să-și exercite dreptul la vot, fiind semnalate și 2 cazuri de deteriorare a ștampilei la votul cu urna mobilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău