Poliomielita a reapărut în Sudan în pofida anunțului OMS privind eradicarea bolii în Africa

  • 28 August 2020 17:10
Poliomielita a reapărut în Sudan în pofida anunțului OMS privind eradicarea bolii în Africa

Poliomielita a reapărut în Sudan după ce a dispărut de mai bine de un deceniu în această țară, potrivit ONU, în pofida anunțului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind eradicarea acestei boli în Africa, relatează AFP, preluat Agerpres.

"Cel puțin 13 persoane au fost afectate de această boală (poliomielita) în nouă din cele 18 state din Sudan de la apariția primului caz pe 9 august", se arată într-un comunicat al Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) în Sudan.

În plus, poliovirusul sălbatic de tip 2 a fost detectat în eșantioane prelevate în statul Khartoum, "ceea ce indică posibilitatea unei largi circulații a virusului în țară", a precizat OCHA.

Cazuri au fost raportate de asemenea în Etiopia, Republica Centrafricană și în Ciad, "ceea ce crește riscurile (de răspândire) în Sudan, în special în Darfur, din cauza deplasărilor populației", a mai spus OCHA.

Potrivit organizației ONU, Ministerul Sănătății sudanez, cu sprijinul Unicef, OMS și Programului alimentar mondial (PAM), pregătește o vastă campanie de vaccinare pentru 5 milioane de copii cu vârste sub 5 ani. ONU are nevoie de 20 de milioane de dolari pentru a finanța această campanie.

Marți, Rose Leke, președintele Comisiei Regionale din Africa de Certificare a Eradicării Poliomielitei - organismul de certificare al OMS - a afirmat că "transmiterea poliovirusului sălbatic a fost întreruptă" în Africa.

"Acesta este un moment istoric pentru Africa", a declarat directoarea OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti. "De acum înainte, copiii născuți pe acest continent nu vor mai trebui să se teamă că pot fi infectați cu poliomielită".

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecțioasă acută și contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării și putând să provoace o paralizie ireversibilă.

Boala era endemică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin, în anii 1950. Țările bogate au obținut acces cu rapiditate la acel vaccin, însă Asia și Africa au rămas mult timp importante focare de infecție. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău