Polemică privind prezența drapelelor chineze, în absența delegației Chinei, la consultările ruso-americane cu privire la dezarmare

  • 22 Iunie 2020 19:55
Polemică privind prezența drapelelor chineze, în absența delegației Chinei, la consultările ruso-americane cu privire la dezarmare

SUA au reproșat luni Chinei că practică politica ''scaunului gol'' în prima zi a convorbirilor ruso-americane despre dezarmare, publicând fotografii ale locurilor neocupate flancate de drapele ale Republicii Populare Chineze, care nu avea nicio legătură cu aceasta, potrivit Beijingului, citat de AFP, preluat de Agerpres.

Această polemică pe rețeaua de socializare Twitter a dat tonul discuțiilor care au demarat luni, la Viena, vizând viitorul tratatului New Start privind armamentul strategic nuclear, care leagă Moscova și Washingtonul, dar cărora președintele Donald Trump insistă în prezent să li se asocieze și China.

"Negocierile de la Viena sunt pe punctul de a începe. Chinezii sunt absenți. Beijingul se ascunde în continuare în spatele Marelui Zid al secretului asupra creșterii puterii sale nucleare și încă al multor altor lucruri. Noi vom continua totuși cu Rusia", a transmis prin Twitter ambasadorul Marshall Billingslea, reprezentantul președintelui Trump pentru problemele de dezarmare.

Textul său era însoțit de o fotografie din sala în care au loc discuțiile, în care puteau fi văzute mici drapele chinezești puse în fața locurilor neocupate.

Această înțepătură a suscitat imediat un răspuns iritat din partea lui Fu Cong, director general al Departamentului de control al armamentelor din Ministerul de Externe chinez.

"Ce scenă stranie! Să afișezi drapelele naționale chineze pe o masă a negocierilor fără consimțământul Chinei! Succes pentru extinderea New Start! Cum se poate cădea atât de jos?" (ultimul cuvânt scris cu majusculă), a comentat Fu într-o postare pe Twitter.

Misiunea diplomatică chineză la Viena a ironizat de asemenea pe rețeaua de socializare fotografia, comparând-o cu o "performanță artistică".

China refuză să fie antrenată în negocieri tripartite pentru a înlocui tratatul bilateral New Start, încheiat în 2010 și care expiră la 5 februarie 2021.

Potrivit cotidianului Kommersant, care citează surse diplomatice ruse, Moscova s-a opus prezenței culorilor chineze la masa tratativelor în absența unei delegații a acestei țări.

Americanii ar fi, deci, "instalat drapelele a trei țări și le-au făcut fotografii" cu scopul de a le publica "înaintea negocierilor", scrie cotidianul. "Înainte de sosirea delegației ruse, ei au înlăturat toate" drapelele chinezești, asigură Kommersant.

Washingtonul și Moscova dețin peste 90% din arsenalul nuclear mondial și numeroși experți reproșează SUA că utilizează reticențele Chinei față de discuții tripartite ca pretext pentru a abandona tratatul, scrie AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău