Podul.ro/Vlad Țurcanu | Socialiștii pro-ruși se folosesc de pandemie pentru a bloca procesele politice. Primul lor scop este să semene haos în jurul lor după principiul: cu cât mai rău, cu atât mai bine (Revista presei)
-
01 Aprilie 2021 09:28
Revista presei - 1 aprilie 2021.
Socialiștii pro-ruși se folosesc de pandemie pentru a bloca procesele politice din Republica Moldova, titrează PODUL.ro, care publică o analiză semnată de Vlad Țurcanu. Partidele care se opun alegerilor anticipate încă nu s-au resemnat și se agită în căutarea unor idei de zădărnicire a acestora. Cei mai inventivi din acest punct de vedere se prezintă, totuși, socialiștii, dispuși, cel puțin în vorbe, să recurgă la acțiuni extreme, în cazul unei decizii nefavorabile lor. Încă înainte ca președintele Maia Sandu să formuleze, luni, o sesizare la Curte, de constatare a circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului, liderul pro-rus Igor Dodon a anunțat că el și oamenii săi „nu vor permite” desființarea Legislativului și că Republica Moldova va fi declarată „stat capturat”, dacă va fi nevoie. Prima măsură aflată la îndemâna majorității PSRM-Șor este ca, prevalându-se de pandemia de coronavirus, să declare starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, pe a cărei durată Maia Sandu nu va putea să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului. Dincolo de aspectul moral discutabil al acțiunii prin specularea politică a unei probleme de sănătate colectivă, e de văzut în ce măsură Guvernul lor interimar va reuși să administreze criza sanitară pe durata stării de urgență. Primul lor scop, însă, așa cum se vede astăzi limpede, ca lumina zilei, este să semene haos în jurul lor, după principiul: cu cât mai rău, cu atât mai bine, comentează Vlad Țurcanu.
Despre „Războiul anticipatelor” în Republica Moldova scrie și portalul VERIDICA.ro. În Republica Moldova au eșuat două tentative de a se învesti un nou guvern și au trecut mai mult de trei luni de la demisia precedentului, astfel încă, teoretic, s-au întrunit circumstanțele pentru a dizolva Parlamentul și a declanșa alegeri anticipate, pe care toate partidele din legislativ au spus că le doresc. Însă, ca de obicei, în Republica Moldova niciodată negrul nu e doar negru, iar albul - alb de tot… Cel mai probabil, va continua războiul de tranșee. Chiar dacă judecătorii Curții Constituționale vor decide că s-au întrunit condițiile de dizolvare a Parlamentului, socialiștii vor pune bețe în roate și vor încerca amânarea alegerilor pentru a câștiga timp și a reduce din popularitatea Maiei Sandu și, respectiv a PAS. Instituirea stării de urgență de către Parlament se înscrie perfect în această logică, constată VERIDICA.ro. În perioada stării de urgență, Parlamentul nu poate fi dizolvat, iar administrarea treburilor statului cade în responsabilitatea unei Comisii pentru Situații Excepționale, în care partea leului le revine reprezentanților Guvernului. Starea de urgență, declarată pe un termen de până la 60 de zile, poate fi prelungită. Astfel, în câțiva pași, anticipatele pot fi amânate până la toamnă, așa cum își propune Igor Dodon.
„Starea de URGENȚĂ” instituită de coaliția PSRM – Partidul „ȘOR” ar putea fi ANULATĂ, dacă Guvernul Ciocoi nu va veni cu măsuri concrete în susținerea cetățenilor: „Vor exista toate argumentele că acesta este doar un spectacol politic” – titrează ZIARUL NAȚIONAL. Președinta Maia Sandu nu va contesta, deocamdată, instituirea stării de urgență, însă, dacă în următoarele două-trei săptămâni Guvernul Ciocoi nu va propune măsuri concrete care vor duce la scăderea numărului de îmbolnăviri, atunci Maia Sandu promite să acționeze, după cum a declarat ea la JURNAL TV. În același context, președinta a ținut să precizeze că majoritatea PSRM – Partidul „ȘOR” ar încerca să amâne alegerile parlamentare anticipate. „Ei fac tot posibilul să se mențină la putere. Ceea ce au făcut ei astăzi (ieri n.r.) nu este un semn de grijă față de sănătatea și viața oamenilor și nu am văzut acest semn de grijă nici până acum și nicidecum prin decizia de a institui starea de urgență. Este o decizie goală. Nu are nimic în ea care să spună foarte clar ce este starea de urgență. Lipsesc măsurile concrete, inclusiv cum vor fi compensați cei care vor avea de pierdut venituri de pe urma acestor măsuri de restricționare. Este o încercare de a mai amâna dizolvarea acestui Parlament. Este o încercare de a mai prelungi viața acestui Parlament cu câteva luni, să mai aprobe legi și decizii care-i avantajează pe ei și care dăunează țării. Doar niște oamenii disperați pot să vină cu asemenea decizii, care nu sunt nici justificate, nici explicate”, a adăugat Maia Sandu, citată de ZIARUL NAȚIONAL.
La aceeași emisiune de la JURNAL TV, Maia Sandu a spus că 688 de oameni vaccinați cu Pfizer sunt din categoria „neamuri”, reține agenția IPN. Șeful statului spune că zeci de doze de vaccin Pfizer au fost administrate pe la șefii unor instituții sau pe la neamurile medicilor, persoane care nu sunt incluse în etapa întâi de vaccinare. Potrivit președintelui, corupția care s-a înrădăcinat și în procesul vaccinării anti-COVID-19 descurajează intențiile donatorilor de a mai oferi Republicii Moldova vaccinuri gratuit, notează IPN.
Și la final o glumă de 1 aprilie de la Radio Orhei – „O nouă inițiativă a lui Ilan Șor: de azi la Orhei se permite a fura dacă te împarți. Orheiul continua să fie în fruntea țării cu inițiative îndreptate spre beneficiul cetățeanului venite din partea lui Ilan Șor și echipei sale pe care unii invidioși o numesc grup criminal organizat. Întruniți ieri în ședințe extraordinare Consiliul Raional Orhei și Consiliul Municipal Orhei a votat cu majoritate de voturi, la inițiativa lui Ilan Șor, un nou program destinat orheienilor ”Fur, dar mă împart”, satirizează RADIOORHEIINFO.