PNUD a donat un lot de ajutor umanitar pentru o localitate din UTA Găgăuzia

  • 08 Mai 2020 13:00
PNUD a donat un lot de ajutor umanitar pentru o localitate din UTA Găgăuzia

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a donat un lot de uniforme medicale de protecție, dezinfectanți și măști Centrului de sănătate și Primăriei din satul Chirsova, o localitate-parteneră din autonomia găgăuză, în care se implementează deja de aproape doi ani proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, proiect de prevenire a violenței în bază de gen, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al PNUD.

Potrivit comunicatului, materialele vor ajuta medicii și membrii echipei multidisciplinare din sat să se protejeze de noul coronavirus, inclusiv atunci când monitorizează familiile în care există risc de violență. În total, la Chirsova au ajuns 160 de uniforme medicale de protecție, 60 de viziere, 1500 de măști, 2000 de bahile, 35 de litri de dezinfectați, dar și mănuși de unică folosință.

„Echipamentele care au fost donate de PNUD ne vor ajuta să ținem situația sub control atât în ce privește răspândirea noului coronavirus, cât și în ce privește cazurile de violență în bază de gen”, a menționat Serghei Sapunji, primarul satului Chirsova.

Olesea Cazacu, coordonatoare de programe la PNUD Moldova, susține că perioada de criză declanșată de COVID-19 vine și cu o creștere semnificativă a cazurilor de violență în bază de gen. „Regimul de carantină, izolarea și îndemnul „stai acasă!”, menite să ne protejeze de răspândirea pandemiei, devin o capcană pentru multe femei, care rămân singure în fața agresorilor. La nivel local, în prima linie, medicii, asistenții sociali și primarii, sunt nevoiți să lupte nu doar cu consecințele epidemiei, dar și să depună eforturi ca să prevină violența. PNUD Moldova a făcut această donație pentru a-i proteja pe aceștia de contaminare cu noul coronavirus, inclusiv atunci când monitorizează familiile în care există risc de violență”, a spus Olesea Cazacu.

Cu sprijinul proiectului „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, în Chirsova a fost constituită o echipă multidisciplinară, aceasta fiind pregătită să acționeze în toate cazurile de risc pentru viața și securitatea femeilor și a copiilor acestora. Totodată, specialiștii sunt responsabili și de prevenirea violenței, așa că organizează activității care să implice toți oamenii din sat, adulți și tineri.

Tot în cadrul proiectului, în UTA Găgăuzia va începe să funcționeze un centru specializat pentru femeile care suferă din cauza violenței și copiii acestora. Reconstrucția capitală a clădirii a fost finalizată la sfârșitul anului 2019. În prezent se fac procedurile de dare în exploatare, după care va urma procesul de selectare a angajaților. Serviciul va acorda asistență socială, psihologică și juridică dar și sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău