PLR: Reparația clădirii Președinției cu ajutorul financiar al Turciei poate afecta imaginea statului

  • 10 Ianuarie 2018 18:39
PLR: Reparația clădirii Președinției cu ajutorul financiar al Turciei poate afecta imaginea statului

Planurile lui Igor Dodon privind reparația clădirii Președinției cu ajutorul financiar al Guvernului Turciei pot afecta siguranța și imaginea statului Republica Moldova, consideră Partidul Liberal Reformator (PLR).

Potrivit agenției INFOTAG, într-un comunicat al formațiunii se menționează că orice finanțare străină este o investiție bazată pe un interes pe care urmărește să-l obțină finanțatorul în țara în care face investiția".

"Finanțarea lucrărilor și angajarea firmelor executante de reparație a edificiilor din categoria celor de prim rang din care face parte și Președinția sunt de competența exclusivă a statului Republica Moldova. Reieșind din caracterul netransparent al negocierilor, instituțiile și organismele care veghează la suveranitatea și independența statului trebuie în mod obligatoriu să-și pună următoarele întrebări: Ce a negociat Dodon cu Președintele și Guvernul Turciei? Ce a promis el contra banilor oferiți la reparația Președinției RM: teritorii concesionate, sfere ale economiei naționale, părți ale sistemului financiar-bancar, influență geopolitică, afiliere la blocuri și alianțe militare?", se întreabă liberal-reformatorii.

În opinia lor, "ideea de a admite în calitate de sursă de finanțare Guvernul Turciei este neavenită și nepotrivită normelor scrise și nescrise ale unui stat suveran și independent".

"Dar se pare că Dodon a înțeles în primul său an de mandat să facă politică internațională în beneficiul său, al familiei și al partidului său și în totală contrapunere cu interesele statului și ale poporului", menționează PLR.

Partidul Liberal Reformator cere Parlamentului și Guvernului să revină cât mai grabnic la acest subiect, să anuleze angajamentele financiare la care s-a ajuns cu Guvernul Turciei, să prevadă surse proprii de finanțare a proiectului de restabilire a clădirii Președinției.

Liberal-reformatorii consideră că Dodon "a încălcat cu rea-credință o serie întreagă de principii legale și de etică ale suveranității statului și cer Parlamentului să pună problema inițierii procedurii de suspendare a lui din funcție, ca președinte incompetent".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău