PLR: Reparaţia clădirii Preşedinţiei cu ajutorul financiar al Turciei poate afecta imaginea statului

  • 10 Ianuarie 18:39
PLR: Reparaţia clădirii Preşedinţiei cu ajutorul financiar al Turciei poate afecta imaginea statului

Planurile lui Igor Dodon privind reparaţia clădirii Preşedinţiei cu ajutorul financiar al Guvernului Turciei pot afecta siguranţa şi imaginea statului Republica Moldova, consideră Partidul Liberal Reformator (PLR).

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un comunicat al formaţiunii se menţionează că orice finanţare străină este o investiţie bazată pe un interes pe care urmăreşte să-l obţină finanţatorul în ţara în care face investiţia".

"Finanţarea lucrărilor şi angajarea firmelor executante de reparaţie a edificiilor din categoria celor de prim rang din care face parte şi Preşedinţia sunt de competenţa exclusivă a statului Republica Moldova. Reieşind din caracterul netransparent al negocierilor, instituţiile şi organismele care veghează la suveranitatea şi independenţa statului trebuie în mod obligatoriu să-şi pună următoarele întrebări: Ce a negociat Dodon cu Preşedintele şi Guvernul Turciei? Ce a promis el contra banilor oferiţi la reparaţia Preşedinţiei RM: teritorii concesionate, sfere ale economiei naţionale, părţi ale sistemului financiar-bancar, influenţă geopolitică, afiliere la blocuri şi alianţe militare?", se întreabă liberal-reformatorii.

În opinia lor, "ideea de a admite în calitate de sursă de finanţare Guvernul Turciei este neavenită şi nepotrivită normelor scrise şi nescrise ale unui stat suveran şi independent".

"Dar se pare că Dodon a înţeles în primul său an de mandat să facă politică internaţională în beneficiul său, al familiei şi al partidului său şi în totală contrapunere cu interesele statului şi ale poporului", menţionează PLR.

Partidul Liberal Reformator cere Parlamentului şi Guvernului să revină cât mai grabnic la acest subiect, să anuleze angajamentele financiare la care s-a ajuns cu Guvernul Turciei, să prevadă surse proprii de finanţare a proiectului de restabilire a clădirii Preşedinţiei.

Liberal-reformatorii consideră că Dodon "a încălcat cu rea-credinţă o serie întreagă de principii legale şi de etică ale suveranităţii statului şi cer Parlamentului să pună problema iniţierii procedurii de suspendare a lui din funcţie, ca preşedinte incompetent".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chişinău
24 °C
Câțiva nori
Umiditate:38 %
Vint:1,5 m/s
Mar
19 °C
Mie
19 °C
Joi
20 °C
Vin
23 °C
Sâm
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău