Ploile diluviene din Spania au provocat pagube materiale importante; nu au fost raportate victime

  • 02 Septembrie 2021 17:13
Ploile diluviene din Spania au provocat pagube materiale importante; nu au fost raportate victime

Ploile diluviene care s-au abătut asupra Spaniei nu au făcut victime omenești, dar au cauzat pagube materiale importante joi, după ce numeroase autovehicule au fost luate de viituri, iar străzile din anumite orașe au fost acoperite de torente de noroi, informează AFP.

Considerate "excepționale" de autoritățile din Catalonia, trombele de apă căzute miercuri au devastat anumite orașe, precum Alcanar, situat la 200 de kilometri sud de Barcelona, unde cantități impresionante de noroi au invadat străzile.

"Aveam impresia că venise sfârșitul lumii", a declarat primarul acestui oraș, Joan Roig, pentru postul radiofonic Rac 1, scrie Agerpres.

În anumite localități spaniole, forțele de ordine au venit în ajutorul conducătorilor auto rămași blocați în vehicule, în timp ce 83 de persoane au trebuit să fie evacuate din casele lor, în care urmau să revină în cursul zilei de joi.

Nicio victimă nu a fost raportată.

În timpul unei deplasări în Guadalajara, un oraș din centrul Spaniei, prim-ministrul Pedro Sanchez și-a exprimat solidaritatea cu persoanele afectate de aceste inundații teribile, despre care a spus că reprezintă "o consecință a urgenței climatice".

În regiunea vecină Valencia, ploile diluviene au afectat festivalul Fallas, care organizează defilări de care alegorice și figurine uriașe realizate din carton.

Situația meteorologică va continua "să fie complicată în mai multe zone din centrul și estul țării" în orele următoare, a avertizat Ruben del Campo, purtător de cuvânt al Agenției naționale de meteorologie (AEMET).

El a explicat totodată că schimbările climatice au făcut ca aceste fenomene extreme să devină mai frecvente în Spania, în special pe coasta mediteraneeană.

În septembrie 2019, șapte persoane au murit în timpul inundațiilor din sud-estul țării, iar în 2018 alte 13 persoane au murit pe Insula Mallorca din Arhipelagul Baleare.

Odată cu încălzirea planetei noastre, atmosfera conține mai mulți vapori de apă, crescând riscul de producere a unor episoade de precipitații puternice, potrivit oamenilor de știință. Astfel de ploi, asociate și cu alți factori, precum lucrările de amenajare a teritoriului, favorizează inundațiile.

Fără măsuri de adaptare și cu un risc de încălzire suplimentară a climei terestre, inundațiile vor ucide de două ori mai multe persoane în raport cu sfârșitul secolului al XX-lea, potrivit proiectului unui raport întocmit de Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC), obținut în iunie 2021 de jurnaliștii de la AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău