Ploile cu grindină au distrus aproape în întregime o bostănărie din UTA Gagauz-Yeri

  • 06 Iulie 2018 10:51
Ploile cu grindină au distrus aproape în întregime o bostănărie din UTA Gagauz-Yeri

Ploile abundente cu grindină, ce au căzut săptămâna trecută în sudul țării, au cauzat prejudicii în valoare de 14,1 milioane de lei sectorului agricol din UTA Gagauz-Yeri. Despre aceasta a anunțat Alexandr Chendighelean, șeful Direcției pentru agricultură și industrie din autonomie, transmite MOLDPRES.

Din cauza intemperiei, au avut de suferit 25 de întreprinderi agricole, dintre care 13 din satul Congazcic. În această localitate au fost distruse aproape în întregime plantațiile de culturi de bostănărie. Pierderile numai de pe acest sector constituie 3,3 milioane de lei.

Chendighealean a menționat că pachetul de documente necesare pentru stabilirea ajutorului material producătorilor, care au suportat pierderi din cauza ploilor, a fost deja expediat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). De asemenea, subiectul a fost examinat și la Comisia regională pentru situații excepționale, indică gagauzinfo.md.

Potrivit responsabilului din cadrul Executivului de la Comrat, unele localități din UTA Gagauz-Yeri sunt insuficient de bine protejate împotriva grindinei. “Direcția pentru agricultură și industrie a început deja lucrările pentru instalarea a trei puncte antigrindină suplimentare în satele Dezghinja, Cioc-Maidan și Copceac.

Vasile Șarban, șef de direcție la MADRM, a spus că în prezent, ministerul de profil elaborează proiecte și caută mai multe posibilități pentru a ajuta producătorii agricoli să facă față riscurilor naturale. Protecția antigrindină face parte din prioritățile ministerului, în special în sudul țării, unde condițiile naturale, amplasarea geografică prezintă riscuri mai mari în acest sens.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău