Ploaie de stele pe cer la sfârșitul lunii iulie

  • 29 Iulie 2015 09:35
Ploaie de stele pe cer la sfârșitul lunii iulie

La sfarsitul lunii iulie ne bucuram si nu prea de ploaia de meteori Delta Aquaride: desi curentul atinge maximul de intensitate in noaptea dinspre 28 spre 29 iulie, Luna aproape plina ne sta in cale.

Cele mai bune ore de vizionare sunt dupa miezul noptii si inainte de ivirea zorilor, centrat in jurul orei 3 dimineata.

Acest curent de meteori este oficial activ in perioada 12 iulie – 23 august in fiecare an si se suprapune cu mult mai cunoscutul curent de meteori Perseide, care atinge maximul in luna august, in diminetile zilelor de 11, 12 si 13. Cei care sunt cu ochii pe Perseide este foarte posibil sa vada si unii membri ai Delta Aquaridelor pe cer in aceeasi noapte, cei dintai fiind mai putin luminosi decat membrii Perseidelor si chiar decat cei ai altor curenti de acelasi fel.

Din pacate, anul acesta cerul nu este favorabil observarii Delta Aquaridelor, insa in anii in care Luna nu ne sta in cale putem vedea pana la 15-20 meteori pe ora in orele de dinainte de ivirea zorilor.

Daca veti urmari urmele lasate de meteorii din Delta Aquaride inapoi spre origine, veti observa ca acestia par sa radieze dintr-un anumit punct aflat in fata constelatiei Varsatorul, care, vazuta din emisfera nordica, se arcuieste pe cer spre sud. Radiantul (punctul din care pare ca provin meteorii) aproape se aliniaza cu steaua Skat (Delta Aquarii), astfel incat ploaia de meteori este numita in onoarea acestei stele.

Aproximativ 5-10% din meteorii Delta Aquaride lasa urme persistente stralucitoare de gaz ionizat care dureaza o secunda sau doua dupa ce meteoroidul a trecut. Meteoroizii ard in atmosfera superioara la aproximativ 100 km deasupra suprafetei Pamantului.

Ce trebuie sa stim despre “ploile de stele”

Stelele cazatoare se numesc “meteori” si reprezinta, de fapt, darele luminoase care se vad uneori noaptea pe cer si sunt produse de “meteoroizi”, obiecte cosmice care intra in atmosfera terestra.

Ca dimensiune, un meteoroid este mai mic decat un asteroid, iar daca obiectul supravietuieste frecarii cu aerul, va cadea pe sol, caz in care se numeste “meteorit”. Cei mai multi meteoroizi care intra in atmosfera Pamantului, insa, sunt atat de mici incat se pot vaporiza complet si nu ajung niciodata la suprafata planetei.

Exista, desigur, anumite perioade ale anului in care meteorii se vad pe cer in numar mai mare decat de obicei, fenomenul fiind cunoscut drept “ploaie de meteori”.

Ȋn cazul de fata, Delta Aquaridele pare ca provin de la Cometa 96P Machholz.

Sfaturi pentru a vedea Delta Aquaride

Nu aveti nevoie de abilitati deosebite pentru a urmari o ploaie de meteori si nici de utilizarea unor instrumente astronomice, ci trebuie sa tineti cont doar de cateva sfaturi:

In primul rand, cautati un loc in afara sau la marginea orasului, unde lumina artificiala nu impiedica observarea meteorilor; Nu uitati sa luati cu voi o patura sau un scaun confortabil; urmarirea meteorilor presupune multa rabdare, asa ca recomandam sa va gasiti o pozitie cat se poate de comoda; Verificati conditiile meteo, precum si orele de apus si rasarit a Soarelui pentru locul in care va aflati inainte de a face planul de observare a curentului; Priviti inspre cer, asezati comod, timp de minim o ora, candva intre miezul noptii si rasaritul Soarelui. Nu trebuie sa priviti spre un loc anume, pentru ca meteorii pot aparea in orice directie.

Informatii despre curentul de meteori Delta Aquaride adunate de pe http://earthsky.org/ .

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău