PLDM, PSRM și PDM și despre introducerea vectorului european în Constituție

  • 12 Octombrie 2018 08:59
PLDM, PSRM și PDM și despre introducerea vectorului european în Constituție

Introducerea vectorului european în Constituție trebuie făcută cu consultarea populației Republicii Moldova. În plus, introducerea noțiunii în legea supremă nu oferă garanția că vor fi întreprinse toate acțiunile necesare pentru parcursul european al țării, este nevoie de fapte concrete.

Aceste opinii au fost exprimate de reprezentanți ai opoziției parlamentare în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune Pro TV, transmite IPN.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a menționat că PDM își dorește să nu mai existe atâtea lupte politice pe vectorii de dezvoltare externă, de aceea a fost propusă indicarea în Constituție a vectorului de dezvoltare ca fiind european. „Noi vrem să punem punct odată și pentru totdeauna că vectorul nostru de dezvoltare este integrarea europeană, noi ne dorim să fie introdusă această noțiune în Constituție și să executăm acea decizie a Curții Constituționale și de azi înainte să ne ocupăm de problemele interne ale Republicii Moldova”, a spus Sergiu Sîrbu. Potrivit lui, lupta geopolitică împiedică foarte mult dezvoltarea calmă a țării.

Parlamentarul liberal democrat Vadim Pistrinciuc consideră că exercițiul privind introducerea în Constituție a vectorului integrării europene se caracterizează prin noțiunea de demagogie. „În preambulul Acordului de Asociere sunt anumite condiții pe care trebuie să le respecte Republica Moldova – valorile europene, drepturile omului și demnitatea umană, libertatea, echitatea, statul de drept etc. La toate aceste capitole, fără nicio excepție, în ultimul an avem critici fără precedent. Noi în loc să facem audieri, dezbateri în Parlament să vedem de ce se întâmplă acest lucru, facem ceea ce nu trebuie de făcut. Oamenii vor valori, mai mult efect”, a spus politicianul.

Deputatul socialist Vasile Bolea susține că într-o societate dezbinată, atunci când guvernarea încearcă să impună unele chestiuni legate de ideologia unor partide pro-europene, acest lucru va aduce dezbinare și mai mare în societate. „Privind vectorul de dezvoltare trebuia să fie consultat poporul la un referendum, ceea ce nu s-a făcut”, a spus politicianul.

Proiectul privind modificarea Constituției a fost înaintat în Parlament și urmează să fie supus astăzi votului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău