PLDM optează pentru un premier tehnocrat (Evenimentul Zilei)
-
24 Noiembrie 2015 09:42
Revista presei din 24 noiembrie
PLDM vrea ca noul Guvern să fie condus de un premier neafiliat politic, titrează Evenimentul Zilei. PLDM optează pentru un premier tehnocrat, în fruntea unui eventual Guvern care s-ar putea forma în cazul în care partidele politice proeuropene vor ajunge la un consens, a declarat Valeriu Streleț după o rundă de consultări cu președintele țării Nicolae Timofti.
Același ziar îl citează pe Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care exclude fuzionarea formațiunii pe care o reprezintă cu PCRM.
În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru scrie despre referendumul privind alegerea directă a șefului statului, avizat pozitiv de Curtea Constituțională. Inițiativa aparține Platformei civice DA, care pledează cu ardoare pentru revenirea la alegerea președintelui prin vot direct, ca până în anul 2000. Autorul comentează că ”astăzi însă, ca și în 2000, cauza abordării acestui articol e una subiectivă, legată de niște impresii și atitudini față de actualul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care nu seamănă cu Voronin. Ca și în 2000, se luptă cu niște efecte, nu cu fenomenele care le produc. Nu există nicio siguranță că un președinte ales de majoritatea alegătorilor nu ne va dezamăgi și nu va fi dependent de oligarhi”, scrie autorul. ”Cu siguranță, însă, ne poate crea noi probleme, față de care cele de azi ne vor părea „floare la ureche”. Dacă se merge ca și până acum pe linia modificării Constituției ca mijloc de „neutralizare” sau marginalizare a unor rivali politici sau oligarhi, se poate ajunge acolo de unde am pornit în 2000”, atenționează Nicolae Negru în Ziarul Național.
Jurnal de Chișinău preia un interviu cu Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, care susține că în conjunctura politică actuală, R. Moldova nu se mai bucură de atenția partenerilor euro-atlantici ca odinioară și singurul lucru care i-a rămas este sprijinul României. Expertul le sugerează Bucureștiului și Chișinăului să elaboreze un parteneriat strategic privind integrarea europeană. Totodată, Dungaciu insistă ca Bucureștiul să facă investiții în Republica Moldova.
Adevărul susține că ”Suspendarea lucrărilor la gazoductul Ungheni-Chișinău este un act de sabotaj”. Ziarul se referă la rectificările bugetare adoptate vineri de Parlamentul Republicii Moldova, care prevăd reducerea cheltuielilor cu peste 1,6 miliarde de lei (în jur de 80 de milioane de euro), iar un capitol aparte în acest proces de reducere a cheltuielilor statului îl reprezintă suspendarea lucrărilor la gazoductul Ungheni-Chișinău, continuarea conductei Iași-Ungheni, care ne-ar permite să importăm cea mai mare parte din consumul de gaz al Republicii Moldova din România, la un preț cu peste 50% mai mic decât cel pe care-l impune compania monopolistă rusă Gazprom.
Timpul amintește că pe 29 noiembrie în regiunea separatistă transnistreană vor avea loc alegeri locale și parlamentare. ”Campania electorală se desfășoară în contextul unei situații economice deosebit de proaste din Transnistria și a unor tensiuni dintre holdingul regional Sheriff și liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk. Din 1 martie a.c., pensiile și salariile bugetarilor au fost reduse cu 30%, datoriile față de plățile sociale au crescut până la 72,2 milioane de dolari, volumul producției industriale a scăzut cu 16%, iar unele întreprinderi importante și-au redus vânzările pe piața CSI din cauza devalorizării rublei rusești. Oamenii vor merge la vot cu speranța că deputații noului legislativ de la Tiraspol va rezolva aceste probleme”, comentează Timpul.