PLDM acuză autoritățile centrale de imixtiune în activitatea APL

  • 02 Iunie 2020 16:56
PLDM acuză autoritățile centrale de imixtiune în activitatea APL

Administrația publică locală este impusă să „danseze pe muzica cântată de cei de la centru”, nimeni nu ține cont de prevederile legislative care stipulează principiul autonomiei locale și prevede dreptul și capacitatea autorităților locale de a rezolva de sine stătător, fără imixiunea celor de la centru, problemele de interes local. Sunt acuzații aduse de reprezentanți ai Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Președintele PLDM, Tudor Deliu, s-a referit, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, la un caz, pe care îl consideră simptomatic, din raionul Sângerei, menționând că problemele au început după data de 27 noiembrie anul trecut, când, la cererea a o treime din consilierii raionali, a fost convocată ședința Consiliului și a fost aleasă conducerea raionului: președintele raionului și trei vicepreședinți, lucru care, în opinia sa, nu le-a fost pe plac unor consilieri din alte partide.

Ca urmare, oficiul teritorial al Cancelariei de stat din Bălți a notificat Consiliul raional Sângerei că în procesul de adoptare a deciziilor ar fi fost admise abateri de la prevederile legale. În ianuarie anul curent, Consiliul raional s-a întrunit repetat în ședință, a examinat notificarea, dar a decis să mențină decizia. Cancelaria de stat din Bălți, avea termen 30 de zile, dacă nu este de acord cu decizia Consiliului, să sesizeze instanța de contencios administrativ, fapt ce nu l-a făcut, precizează Tudor Deliu.

Președintele PLDM mai spune că, între timp, sub influența autorităților centrale, se construiește o nouă coaliție la Sângerei, iar oficiului teritorial al Cancelariei de stat din Bălți trimite o nouă scrisoare Consiliului raional Sângerei și insistă repetat să fie examinată notificarea emisă anterior. Pe 27 mai, la o noua ședință a Consiliului raional, nouă coaliție de la Sângerei, a dispus includerea ilegală în ordinea de zi a reexaminării acelei scrisori. Într-un final, decizia de numire a conducerii raionului, din noiembrie anul trecut, a fost abrogată.

„Mă adresez liderilor partidelor politice de la guvernare: Încetați cu șantajul și amenințările aleșilor locali care nu vă reprezintă partidele din care faceți parte! O altă adresare este către liderii partidelor pro-europene și unioniste: Unificați-vă mesajul de la centru cu cei din teritoriu, promovați aceleași politici, nu scandați la Chișinău: „Vrem stat de drept, valori democratice”, „Jos Dodon!” „Jos guvernul!”, iar în teritoriu, respectiv la Sângerei, să strigăm: „Trăiască Stalin”, nu influențați de la centru deciziile autorităților locale prin reprezentanții dvs.”, a chemat președintele liberal-democrat.

Iulian Erimei, ales vicepreședinte al raionului Sângerei, a spus, în aceeași conferință de presă că Sângerei este unul dintre puținele raioane din nord la conducerea căruia nu sunt socialiștii, „lucru care deranjează mult guvernanții de la Chișinău”. „După ședința de constituire și cea de alegere a conducerii raionului, au început să crească presiunile care continuă și la ziua de astăzi. Arhitecții acestor presiuni sunt factorii de decizie de la nivel central, deputați care pe parcursul ultimelor luni au fost des prezenți în teritoriu, cât și unele structuri ale autorităților centrale plasate în teritoriu”, a spus Iulian Erimei. „Prin acțiuni contrar legii, se străduiesc în fel și chip să preia conducerea raionului”, a mai spus acesta. Iulian Erimei a făcut apel către cetățenii care locuiesc în Sângerei, în special către consilierii raionali, să nu uite că mandatul este de patru ani și că vor rămâne să conviețuiască și după aceea, de aceea e cazul să lase loc de „ Bună ziua!”.

Reprezentanții PLDM au mai spus că, deși a trecut mai bine de jumătate de an de la alegerile locale, în unele raioane nici până azi nu sunt avizate statele de personal ale consiliilor raionale. Într-un comunicat de presă al formațiunii se menționează că toate acestea au un singur scop: consolidarea actualei guvernări la nivel local în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale.

Partidul Liberal Democrat din Moldova și aleșii săi locali pledează pentru o autonomie locală reală și își reafirmă și de această dată atașamentul față de principiile și standardele Cartei Europene a Autonomiei Locale. „Noi considerăm că procesul de integrare europeană este de neconceput fără consolidarea capacităților și a autonomiei administrației publice locale”, se mai spune în comunicat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău