Platformă online de promovare a artiștilor independenți și a actorilor culturali din R. Moldova, lansată la Chișinău

  • 24 Mai 2022 14:35
Platformă online de promovare a artiștilor independenți și a actorilor culturali din R. Moldova, lansată la Chișinău

La Chișinău a fost lansată astăzi prima platformă online de promovare a artiștilor independenți și actorilor culturali din Rep. Moldova. Este vorba despre platforma MoldArte.eu menită să facă cunoscuți artiștii din Rep. Moldova pe plan național și extern și să îi pună în legătură cu artiștii internaționali. Platforma este o componentă a proiectului MoldArte care presupune organizarea de dezbateri și reuniuni online, ateliere de lucru și schimburi de experiență între participanții din Rep. Moldova și cei din țările partenere România, Austria și Germania.

Pe lângă promovarea artiștilor moldoveni, proiectul MoldoArte ar trebui să răspundă la câteva întrebări esențiale pentru artiști prin intermediul discuțiilor, articolelor publicate, dezbaterilor organizate, susține ambasadoarea Austriei în Rep. Moldova, Stella Avallone.

 ”Întrebări ca de exemplu cum par să colaboreze actorii culturali independenți cu instituțiile culturale de stat, care este condiția socială a unui artist, de asemenea situația artistului acum după pandemie dar și în contextul securității regionale. Va fi un calendar al evenimentelor pe această platformă, va exista un blog, discuții publice, articole, eseuri, pentru a încerca să dăm un nou impuls conexiunii între arta din Rep. Moldova și cea din lumea întreagă”

Sub genericul ”Arta ca un motor pentru incluziunea socială și implicare civică”  a avut loc prima conferință cu participarea unor artiști și specialiști în domeniul artei din Rep. Moldova, România și Austria.

Prezent la eveniment a fost și președintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, care a vorbit pentru Radio Chișinău despre obiectivele proiectului MoldArte:

”În primul rând sperăm să existe o mai bună vizibilitate a sectorului cultural independent din Rep. Moldova, să putem sprijini cu activitățile din proiect dezvoltarea acestui sector și să facem mai bine auzită vocea și în relațiile cu autoritățile publice, cu autoritățile a acestui sector”

Orice investiție în cultura din Rep. Moldova este o investiție în cultura românească a menționat în discursul său ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

”Atât discuțiile în sine cât și concluziile la care se va ajunge sunt de o mare valoare pentru Ministerul Culturii pentru a-și sincroniza politicile și a pune cu resursele pe care le avem, să punem în valoare potențialul artistic și cultural pe care îl are Rep. Moldova și să îl conectăm la cultura general umană, europeană, prin intermediul culturii române”

Proiectul MoldArte este finanțat de EUNIC (rețeaua UE de instituții pentru cultură) și este implementat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Institutul Goethe din București, Ambasada Austriei și Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău