Platforma Națională din Moldova a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic cere nepolitizare, transparență și corectitudine în cazul lui Alexandr Stoianoglo

  • 09 Octombrie 2021 09:22
Platforma Națională din Moldova a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic cere nepolitizare, transparență și corectitudine în cazul lui Alexandr Stoianoglo

Platforma Națională din Moldova a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic cere nepolitizare, transparență și corectitudine în cazul lui Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat din funcție. Într-o declarație comună, 23 de organizații neguvernamentale semnatare îndeamnă procurorii să facă publice fapte relevante, care să convingă societatea că procesul penal în privința lui Alexandr Stoianoglo nu este unul nefondat. ONG-urile își exprimă îngrijorarea în legătură cu „informațiile apărute cu privire la pretinsele influențe exercitate asupra procurorului de caz, dar și informații credibile că avocații lui Alexandr Stoianoglo nu au posibilitatea să comunice cu el”, transmite IPN.

Potrivit celor 23 de organizații-semnatare ale declarației, astfel de practici sunt inacceptabile într-un stat de drept. „Este surprinzătoare viteza cu care a fost pornit dosarul penal împotriva dlui Stoianoglo, efectuată reținerea și solicitarea de arestare a acestuia. Lipsa de informații nu ne permite să ne pronunțăm cu privire la temeinicia acuzațiilor aduse împotriva lui Alexandr Stoianoglo, în același timp, considerăm imperios necesar ca procurorii și instanțele judecătorești să dea dovadă de transparență exemplară și respect față de prevederile legale”, se arată în document.

Totodată, autorii îndeamnă judecătorii și procurorii să nu accepte influențe politice, iar forțele politice  - să se abțină de la politizarea cazului lui Alexandr Stoianoglo. „Justiția trebuie să fie exercitată în sălile de judecată, nu în stradă sau în forurile politice. Sperăm că acest caz nu este folosit de către procurori pentru a se revanșa, iar Consiliul Superior al Procurorilor va reacționa corespunzător la orice abatere comisă de procurori”, se menționează în declarație.

Declarația publică comună a fost semnată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, ONG „Terra-1530", Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă, Institutul de Politici Publice, Consiliul National al Tineretului din Moldova (CNTM), Transparency International Moldova, Asociația „Promo-LEX”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Asociația Presei Independente, Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova, Comunitatea WatchDog.md, Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”, Asociația Obștească „Caroma Nord”, Fundația „Soros-Moldova”, Asociația pentru Politică Externă, Amnesty International Moldova, Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, Eco-Răzeni, IM Swedish Development Partner, Centrul de Politici și Reforme Structurale din Republica Moldova, Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut marți, 5 octombrie. El este  acuzat de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent și favorizarea unui grup criminal organizat.

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, 
au decis ieri, 8 octombrie, ca Alexandr Stoianoglo să fie plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după o ședință de judecată, care a durat nouă ore.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău