Platforma energetică a UE: Comisia Europeană invită întreprinderile să depună cererile pentru cumpărarea de gaze în comun. Republica Moldova, interesată să achiziționeze gaze de pe platforma comună

  • 25 Aprilie 16:14
Platforma energetică a UE: Comisia Europeană invită întreprinderile să depună cererile pentru cumpărarea de gaze în comun. Republica Moldova, interesată să achiziționeze gaze de pe platforma comună

Comisia Europeană lansează marți primul proces prin care întreprinderile europene își pot înregistra necesarul de achiziționare de gaze prin intermediul mecanismului AggregateEU, pentru a se pregăti pentru achiziționarea în comun de gaze la nivelul UE.

Potrivit Calea Europeană, aceasta este o etapă esențială pentru ca UE să se pregătească pentru iarna următoare prin umplerea depozitelor sale de gaze în mod coordonat și în timp util, utilizându-și puterea colectivă de piață pentru a negocia prețuri mai bune cu furnizorii internaționali.

”Astăzi se înregistrează o evoluție majoră către concretizarea achiziționării în comun de gaze la nivelul UE. Criza energetică ne-a învățat că UE funcționează mai bine atunci când acționează unitar și solidar. Permițând întreprinderilor din UE să își unifice cererea de gaze, AggregateEU va valorifica ponderea economică a Uniunii și ne va ajuta să asigurăm un volum suficient de gaze în depozite pentru a trece cu bine iarna următoare. Prin abordarea prețurilor ridicate la energie, este la fel de important să contribuim la restabilirea capacității depline de producție a industriei mari consumatoare de energie din UE, atât de importantă pentru competitivitatea noastră globală”, a precizat Maros Sefcovic, vicepreședinte pentru relații interinstituționale și prospectivă.

Întreprinderile înregistrate au la dispoziție o săptămână, până la 2 mai, pentru a răspunde acestei prime runde de agregare. După depunerea cererilor individuale ale întreprinderilor, volumele necesare vor fi agregate și scoase la licitație pe piața mondială. Odată ce mecanismul AggregateEU va corela cererea europeană colectivă cu ofertele furnizorilor internaționali de gaze, întreprinderile participante vor iniția negocieri cu furnizorii cu privire la condițiile contractuale pentru achiziționarea și livrarea gazelor. Comisia nu va juca niciun rol în cadrul negocierilor. Primele contracte de achiziție sunt așteptate înainte de începutul verii.

Alte licitații se vor desfășura periodic, o dată la două luni în următoarea perioadă de 12 luni. Posibilitatea ca întreprinderile să adere la mecanismul AggregateEU rămâne deschisă. Până în prezent, s-au înregistrat 76 de societăți, iar altele sunt în curs de înregistrare. În plus, 11 societăți sunt pregătite să furnizeze servicii în calitate de cumpărător central sau de agent reprezentant.

Statele membre s-au angajat să participe la agregarea cererii pentru cel puțin 15 % din obiectivele lor naționale de stocare a gazelor, reprezentând aproximativ 13,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Obiectivele privind stocarea gazelor și achizițiile în comun de gaze au fost convenite în 2022 ca măsuri de urgență în chip de replică la folosirea de către Rusia a energiei pe post de armă și la creșterea fără precedent a prețurilor la energie de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Scopul lor este de a reduce volatilitatea prețurilor, de a asigura o aprovizionare sigură și previzibilă cu energie și de a valorifica ponderea colectivă de piață a Europei. Pentru reușita planului REPowerEU și pentru diversificarea aprovizionării cu energie a UE, gazul rusesc este exclus de la achizițiile în comun.

AggregateEU este mecanismul UE care permite agregarea cererii de gaze și achizițiile în comun. Acesta a fost instituit ca o componentă centrală a Platformei energetice a UE pentru a sprijini eforturile UE de a nu mai folosi gazele rusești prin înlocuirea acestora cu alternative mai fiabile. Scopul său este de a asigura o aprovizionare suficientă cu gaze, reducând totodată riscul ca întreprinderile să se supraliciteze reciproc pe piața mondială. Comisia a contractat furnizorul de servicii Prisma European Capacity Platform GmbH pentru a institui mecanismul de agregare a cererii și de achiziție în comun prin intermediul unei platforme online securizate.

Platforma este accesibilă întreprinderilor din țările UE și părților contractante la Comunitatea Energiei. Ucraina, Republica Moldova și Serbia și-au exprimat interesul de a participa.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:7,2 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
21
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău