Platforma Demnitate și Adevăr anunță protest

  • 04 Iunie 2021 15:55
Platforma Demnitate și Adevăr anunță protest

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) va desfășura o acțiune de protest la Consiliul Concurenței luni, 7 iunie, începând cu ora 11.00. Un anunț în acest sens a făcut astăzi, 4 iunie, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în cadrul unei intervenții live pe o rețea de socializare. Năstase a atenționat că prețurile cresc de la o zi la alta, veniturile scad, iar cei lăsați să se ocupe de guvernarea țării, își bat joc de oameni, transmite IPN.

„Consiliul Concurenței nu face absolut nimic pentru ca prețurile din Republica Moldova să fie în concordanță cu veniturile. Aceste prețuri sunt mai mari decât în alte state, în condițiile în care oamenii din Republica Moldova se sufocă cu niște venituri foarte și foarte mici la capitolul pensii și la capitolul salarii”, a menționat președintele Platformei DA.

Totodată, Alexandru Sluari, vicepreședinte al formațiunii, a subliniat că este un mit afirmația potrivit căreia prețurile într-o economie de piață pot fi libere și nimeni nu poartă răspundere pentru aceasta. „Și acest mit deseori se folosește de băieții șmecheri, care special fac niște acorduri de cartel, se înțeleg între ei ca prețurile în Republica Moldova să fie așa cum vor ei”, a adăugat Alexandru Slusari.

Vicepreședintele Platformei DA a relevat că, în ultima jumătate de an, au fost șase majorări nejustificate la benzină și  la motorină, în condițiile în care prețurile pe piața internațională erau stabile. „Cunoaștem că totul ce se întâmplă la noi în politica de prețuri este acordul de cartel. Aici este cea mai mare problemă la noi, când se spune că la noi totul este liber, dar în realitate 5-6 agenți economici care se înțeleg între dânșii care este prețul la produsele agricole, care este prețul la produse chimice, motorină și benzină și agenții economici nu au încotro. Acest dezmăț trebuie să fie oprit. Sub paravanul economiei de piață, se fac furturi mari, escrocherii și îmbogățiri ilicite, pentru un grupuleț mic de agenți economici și pe seama a 99 % din populație”, a spus Alexandru Slusari.

Vicepreședintele Platformei DA a subliniat că în Republica Moldova Consiliul Concurenței este o instituție care, din păcate, a fost formată pe criterii politice. Responsabili de la acest consiliu primesc 50-60 de mii de lei lunar și nu fac nimic, și așa a fost în ultimii 30 de ani. Trebuie să existe o colaborare între Ministerul Agriculturii, cel al Economiei și Consiliul Concurenței, în care să fie monitorizate acest prețuri. Consiliul Concurenței trebuie să fie organul principal, menit să combată prețurile nejustificate, a opinat Slusari.

Potrivit lui, Consiliul Concurenței a făcut un raport pe marginea prețurilor la produsele petroliere, doar că nu dorește să-l publice, și nici nu ia decizii ca să amendeze companiile petroliere.

Igor Munteanu, vicepreședinte al Platformei DA a spus că „trăim prost, pentru că agențiile statului nu funcționează. E vorba și de CNPF, ANRE, ANRCTI, care nu își duc funcțiile până la capăt și, din acest motiv, companiile de pe piața petrolieră își bat joc de interesele cetățenilor și ignoră instrucțiunile pe care ar trebui să le aplice atunci când petroliștii doresc să aibă profit”.

Potrivit lui Munteanu, numai într-un singur an, 2020, petroliștii au încasat 900 de milioane de lei, doar datorită faptului că nu au modificat prețul la produsele petroliere vândute cetățenilor din Republica Moldova, pentru că au importat cu un preț și au vîndut cu alt preț, nu au luat în calcul că cetățenii acestei țări trăiesc greu. „Una din marile lacune ale sistemului este că Parlamentul nu și-a îndeplinit obligațiile ca să îi cheme la verificare, la monitorizare și ei să dea raportul în fața deputaților. Sunt partide care au avut oamenii lor în aceste agenții și au încercat să le cruțe. Socialiștii, evident, partidul Șor sunt cei care au încercat să-i protejeze și să le ofere o umbrelă de protecție”, a menționat Igor Munteanu.

Politicianul a atenținat că Platforma DA a pus Curtea de Conturi să verifice cum aceste agenții cheltuie banii. „40 de milioane de lei este bugetul pentru o agenție de reglementare și, până la urmă, să avem același rezultat – lipsă de acțiune și lipsă de fermitate, atunci când trebuie să apere consumatorul din Republica Moldova. Acțiunea de luni este importantă pentru noi, Platforma DA, dar este importantă și pentru toți cărora le pasă de prețurile pe care le avem la produsele petroliere, produsele alimentare, pentru că inacțiunea ne costă. Vom da un semnal că aceste agenții trebuie să servescă cetățeanului, și nu grupurilor oligarhice,”, a conchis Igor Muneanu .

Ieri, 3 iunie, PAS a desfășurat o acțiune de protest în fața Primăriei de Chișinău, cerând anularea deciziei Consiliului municipal Chișinău, prin care a fost majorat impozitul la bunurile imobile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău