Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova: Echipa Europa și Banca Europeană de Investiții continuă să sprijine financiar și tehnic Republica Moldova

  • 23 Noiembrie 2022 08:48
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova: Echipa Europa și Banca Europeană de Investiții continuă să sprijine financiar și tehnic Republica Moldova

Banca Europeană de Investiții (BEI), banca Uniunii Europene, continuă să ofere sprijin financiar și tehnic Republicii Moldova, investind aproape 280 de milioane de euro în formă de împrumuturi și mobilizând aproximativ 16 milioane de euro în formă de granturi pentru sectorul public și privat în 2022.

Vicepreședintele BEI, Teresa Czerwińska, a anunțat noi investiții pentru anul 2023 orientate către sectoarele cheie ale economiei moldovenești în cadrul celei de-a treia conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, inclusiv investiții în proiecte de transport, energie și sănătate în întreaga țară. Aceste investiții vor ajuta Moldova să atenueze efectele economice și sociale ale invaziei Rusiei în Ucraina și să sprijine aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, se arată în comunicat al Băncii Europene de Investiții.

Vicepreședintele BEI Teresa Czerwińska, care este responsabilă de operațiunile în Moldova, a declarat: „BEI va continua să contribuie la o Moldovă puternică din punct de vedere economic, independentă din punct de vedere energetic și ecologică. Până acum, am făcut acest lucru, investind 280 de milioane euro și mobilizând alte 16 milioane euro în formă de granturi pentru proiecte din sectorul public și privat doar în 2022. Anul viitor, prioritatea noastră va ține de investițiile în sectoarele de energie și transport, care vor ajuta Moldova să obțină independență energetică și să continue parcursul de integrare în Uniunea Europeană. De asemenea, intenționăm să sprijinim proiecte în domeniul asistenței medicale care să asigure accesul la servicii medicale de înaltă calitate. Investițiile noastre pot aduce îmbunătățiri tangibile vieții oamenilor din Moldova, BEI fiind un partener de încredere pentru țară. Astăzi, în cadrul ședinței Platformei de Sprijin pentru Moldova de la Paris, am informat partenerii noștri în privința acestor planuri și am transmis un mesaj foarte clar – Moldova poate conta în continuu pe BEI.”

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat: „Uniunea Europeană se bucură să unească eforturile cu BEI pentru a oferi sprijin Republicii Moldova în situația curentă de criză energetică. Până în prezent, UE a oferit fonduri nerambursabile de 64 de milioane euro pentru inițiativele comune UE-BEI. Pentru perioada viitoare, UE a anunțat deja sprijin de 250 de milioane de euro, dintre care 50 de milioane de euro vor fi orientate către asistența bugetară a țării necesară pentru depășirea perioadei de iarnă. În plus, Uniunea Europeană se angajează să sprijine Moldova în conectarea infrastructurii de transport la TEN-T. În perioada imediată, UE va oferi un grant de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate, va facilita participarea Republicii Moldova la Tratatul privind Comunitatea Transporturilor și va ajuta țara să își dezvolte strategia națională de mobilitate. Astfel, rămânem angajați într-un dialog eficient și continuu în această direcție.”

Finanțare suplimentară din partea BEI pentru Republica Moldova în 2023

Aliniindu-se la prioritățile UE și ale Republicii Moldova, BEI și-a confirmat disponibilitatea de a-și urma angajamentele față de țară, în special în ceea ce ține de sprijinul oferit Moldovei în depășirea provocărilor semnificative cu care aceasta se confruntă în prezent în sectorul energetic și asistență a domeniului economic în general.

În 2023, BEI preconizează să acorde împrumuturi, în combinație cu suport în formă de granturi și asistență tehnică, în valoare de aproximativ 150-170 milioane euro. Finanțarea presupune acoperirea unei game largi de proiecte care se concentrează pe eficiența energetică și atenuarea schimbărilor climatice, în conformitate cu inițiativele Pactului Ecologic european din regiune, răspund nevoilor țării în sectoarele sănătății și digitalizării și urmăresc investiții în sectorul agroalimentar al Republicii Moldova. .

BEI și Echipa Europa vor investi în energie, transport și infrastructura din domeniul sănătății

Războiul din vecinătate a Rusiei împotriva Ucrainei generează provocări economice și sociale complexe pentru Moldova. Acestea includ o creștere dramatică a prețurilor la energie, un nivel sporit al inflației, întreruperi în lanțurile de aprovizionare, oportunități comerciale pierdute și situație de urgență umanitară declanșată de fluxul mare de refugiați de război din Ucraina. Guvernul Republicii Moldova și BEI au lucrat împreună pe tot parcursul anului 2022 pentru a atenua aceste efecte negative asupra economiei naționale.

Astfel, BEI a acordat un împrumut de 150 de milioane de euro pentru reconstrucția marilor autostrăzi, accelerând integrarea Republicii Moldova în rețeaua trans-europeană de transport și în Uniunea Europeană. Aceasta intenționează să ofere Republicii Moldova o sumă suplimentară de 100 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2022 pentru refacerea și modernizarea altor drumuri de importanță națională.

BEI a anunțat viitoare investiții pentru îmbunătățirea eficienței energetice, securitate energetică și diversificarea aprovizionării cu energie în Republica Moldova, care sunt cheia independenței energetice față de combustibilii fosili. De asemenea, a anunțat planuri de a oferi aproximativ 30 de milioane de euro unui operator de sistem de distribuție a energiei electrice privat din Moldova pentru a finanța modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice care acoperă partea centrală și de sud a țării, inclusiv capitala, Chișinău. În plus, un grant UE pentru investiții în valoare de 12,4 milioane euro, semnat în 2022, va ajuta țara să implementeze un proiect BEI de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor publice, inclusiv a spitalelor, școlilor, grădinițelor și altor instituții publice din Moldova.

Împreună cu Comisia Europeană, BEI a lansat un studiu de prefezabilitate pentru a evalua modul de conectare mai bună a rețelelor feroviare din Ucraina și Republica Moldova cu cele din Uniunea Europeană. Este o investiție strategică pentru o creștere economică durabilă și ecologică și pentru îmbunătățirea securității alimentare la nivel global.

Anul acesta, BEI a colaborat, de asemenea, cu guvernul Republicii Moldova la un proiect de sprijinire a modernizării și extinderii sectorului de sănătate publică, îmbunătățind nivelul acestuia de reziliență la crize majore precum pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina. La începutul acestui an, Fondul fiduciar pentru asistență tehnică a Parteneriatului Estic (EPTATF) și Swedfund, administrat de BEI, au oferit împreună 1,5 milioane de euro în formă de granturi pentru a pregăti un proiect de construcție a două spitale în Moldova, pe care BEI și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei le ia în considerație pentru o cofinanțare în 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău