Platforma de Parteneriat pentru Moldova | „O pace dictată de Rusia în Ucraina ar fi o cedare în fața lui Putin. Următoarea țintă am putea fi noi, ar putea fi chiar Rep. Moldova”

  • 17 Septembrie 13:07
Platforma de Parteneriat pentru Moldova | „O pace dictată de Rusia în Ucraina ar fi o cedare în fața lui Putin. Următoarea țintă am putea fi noi, ar putea fi chiar Rep. Moldova”

În mesajele din deschiderea reuniunii, miniștrii de Externe ai Franței, Germaniei și României, țările care au inițiat Platforma de Sprijin pentru Moldova, și-au reafirmat susținerea R. Moldova în parcursul său european, dar și în fața provocărilor cauzate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. În discursul său, președinta Maia Sandu s-a referit la dificultățile prin care a trecut Rep. Moldova după declanșarea agresiunii, precum criza refugiaților, criza energetică și criza economică, dar și la consolidarea rezilienței cu ajutorul partenerilor strategici, transmite Radio Chișinău.

Continuarea oferirii de asistență Republicii Moldova înseamnă continuarea sprijinului pentru stabilitate și securitatea întregului continent European, a subliniat președinta Maia Sandu în deschiderea Reuniunii Platformei de Parteneriat pentru Moldova. Ea a spus că deși țara noastră se află la o răscruce de drumuri, direcția în care trebuie să se îndrepte Rep. Moldova este una clară, spre Uniunea Europeană, unde pacea și prosperitatea sunt la ordinea zilei.

La rândul său, Ministrul de Externe al Franței, Stéphane Séjourné a subliniat că pe fundalul războiului Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană și Franța, prin intermediul Agenției Franceze de Investiții, vor continua să susțină Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană, în special, în consolidarea sectorului energic.

Oficialul a denunțat din nou agresiunea Rusiei în statul vecin, care continuă să facă victime și să distrugeri, subliniind că Platforma a luat naștere pentru a sprijini Rep. Moldova să facă față provocărilor cauzate de război:

„Este o plăcere să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră, la Chișinău, în cadrul celei de a cincea Conferințe ministeriale pentru susținerea Moldovei.  Acest eveniment are o importantă istorică, susținem autoritățile de la Chișinău în contextul geopolitici dificil. Vom continua să sprijinim Rep. Moldova pentru a stimula economia, infrastructura, vom ajuta Moldova să continue pe aceeași cale și să devină un stat european.  Susținerea va fi pe termen lung, vor fi luate măsuri pe domenii prioritare, Agenția Franceză a început dezvoltarea sectorului energetic. În acest sens vor fi alocate circa 25 de milioane de euro pentru asistenta din partea Băncii Mondiala si UE ce va permite Rep. Moldova să dezvolte sistemul energetic, pentru a nu permite șantajul energetic care încă mai poate avea loc”, a spus Stéphane Séjourné.

Și ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că va continua sprijinul pentru Rep. Moldova în fața agresiunii din partea Federației Ruse. Ea a făcut referire la interferențele Federației Ruse în procesele electorale ale Rep. Moldova și milioanele de euro ilegali pe care Moscova le investește în cumpărare de voturi și compromitere a parcursului european.

”Suntem aici să susținem libertatea Moldovei și libertatea Ucrainei. Rusia a răspuns la toate ofertele de pace cu mai multă agresiune, și cu mai multe bombe. Ucraina are nevoie de o pace, dar nu de o pace dictată de Rusia. O asemenea pace va fi doar despre cedări în fața lui Rusiei și va fi doar o scurtă  pauză pentru ca Putin să atace din nou. Iar următoarea țintă am putea fi noi, ar putea fi chiar Rep. Moldova”, a declarat Annalena Baerbock.

Republica Moldova nu este singură, iar reuniunea este o dovadă în acest sens, a declarat șefa diplomației române, Luminița Odobescu. Ea a subliniat și cu această ocazie că România a fost și va fi mereu alături de Republica Moldova.

„Dorim să sprijinim în continuare Republica Moldova în parcursul său european, în dezvoltarea sa economică, cu proiecte de inter-conectivitate în sectorul energetic, digital și transport. România a fost și va fi mereu alături de Republica Moldova. Știm că trecem cu toții printr-o situație dificilă cu războiul dus de Rusia în Ucraina, cu atacurile hibride ale Rusiei împotriva Republicii Moldova, împotriva cetățenilor săi, dar este important să lucrăm împreună. Ceea ce facem azi este un exemplu în acest sens – să combatem dezinformarea, să combatem atacurile hibride ale Rusiei și să consolidăm reziliența Republicii Moldova”, a spus Luminița Odobescu.

Lansată în martie 2022, la scurt timp după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina,  la inițiativa Germaniei, Franței și României, Platforma de Sprijin, transformată ulterior în una de Parteneriat, oferă asistență Rep. Moldova pentru a face față provocărilor în contextul geopolitic complicat și pentru parcursul său european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Mon
14
Tue
15
Wed
16
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău