Platformă de Parteneriat Agroalimentar, lansată astăzi la Chișinău cu sprijinul Uniunii Europene

  • 06 Octombrie 2023 13:32
Platformă de Parteneriat Agroalimentar, lansată astăzi la Chișinău cu sprijinul Uniunii Europene

O Platformă de Parteneriat Agroalimentar a fost lansată astăzi la Chișinău cu sprijinul Uniunii Europene cu scopul de a consolida sectorul agricol din Rep. Moldova. Potrivit reprezentanților autorităților, această inițiativă va permite stimularea cooperării și accelerării reformelor în sectorul agroalimentar al Republicii Moldova. La evenimentul care are loc timp de două zile la Chișinău participă oficiali locali, ambasadori, experți și factori de decizie din cadrul Uniunii Europene, transmite Radio Chișinău.

În cadrul evenimentului, Ministrul agriculturii și industriei alimentare Vladimir Bolea  a făcut referire la provocările cu care se confruntă domeniul agriculturii din Rep. Moldova, în special pe fundalul efectelor războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei:

„Redesenarea drumurilor și căilor comerciale, sunt consecințele războiului. Rep. Moldova până la război exporta în 26 de state cereale și producție agroalimentară, acum ne-am redus la 13 state. Capacitatea noastră de export era orientată spre Reni și Odesa, care primea și exporta din Moldova peste 75% din produsele agricole. Rep. Moldova se mai confruntă cu probleme sistemice de genul secetelor, pentru că de-a lungul anilor nu au fost dezvoltate sistemele de irigare. Totodată, relațiile interne sunt foarte slab dezvoltate, pentru că nu avem cooperare, dar cooperarea este cheia succesului atunci când vorbim despre dezvoltarea agriculturii durabile, pentru că cooperativ - asta înseamnă cheltuieli mici de producere și prețuri mai mari de vânzare” a declarat Vladimir Bolea.

Directorul Programului Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite în Rep. Moldova, Katrien Ghoos, a subliniat că s-a observat un progres în traseul sustenabil pe care și l-a asumat Chișinăul, dar în continuare este important procesul de investiții:

Agricultura este principala sursă de venituri în Rep. Moldova pentru peste jumătate din populația țării și acoperind peste 15 % din PIB și acoperind peste 40% din exporturi. În contextul scopurilor de dezvoltare sustenabilă 2020-2030 am stabilit ca prioritate crearea unor diete potrivite pentru fiecare. Și în acest sens, sectorul agroalimentar are rolul de a produce produse de nutriție care sunt sănătoase și în acest sens colaborare cu UE și programele mondiale de alimentare sunt gata să ajute și să susțină Rep. Moldova în acest proces”, a spus Katrien Ghoos.

Directorul General al Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, Wolfgang Burtscher  a spus că domeniul agricol din Rep. Moldova va fi subiectul primordial al dialogului în contextul platformei parteneriatului agroalimentar:   

Este un interes comun de a susține Rep. Moldova să-și dezvolte un sistem agroalimentar care este bazat pe valorile noastre comune. Scopul nostru este să vă ajutăm să vă întăriți capacitățile și reziliența. Din 2014 suntem în acord de asociere și un sistem preferențial a fost instalat pentru Rep. Moldova de exporturi pentru mai multe produse agricole”, a menționat Wolfgang Burtscher.

Membrii Platformei de Parteneriat Agroalimentar și-au reiterat angajamentul de a sprijini în continuare R. Moldova în procesul de reformă necesar parcursului european. Evenimentul este organizat sprijinul Uniunii Europene, Organizației pentru Alimentație și Agriculturii a Națiunilor Unite (FAO) și Programului Alimentar Mondial (WFP).    

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,6 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău