Platforma DA propune o serie măsuri pentru a pune capăt situației dramatice din agricultură. Cum a comentat premierul declarațiile lui Andrei Năstase

  • 21 August 2020 15:32
Platforma DA propune o serie măsuri pentru a pune capăt situației dramatice din agricultură. Cum a comentat premierul declarațiile lui Andrei Năstase

Platforma DA propune o serie măsuri pentru a pune capăt situației dramatice din agricultură. Într-o conferință de presă, reprezentanții formațiuni recomandă să fie irigate masiv terenurile agricole, printr-un program național care să utilizeze eficient resursele acvatice. O altă măsură ar fi împădurirea Republicii Moldova și limitarea riguroasă a tăierii pădurilor.

De asemenea, ei propun subvenționarea masivă a cumpărării sistemelor de irigare la scară mică și inventarierea imediată a tuturor fântânilor arteziene.

Într-un briefing, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a spus că problema irigării ar trebui să fie declarată prioritate națională, economică. Liderul Platformei DA îndeamnă la consens politic în această chestiune agricolă și critică guvernarea pentru atitudinea față de agricultori.

Îi somez pe Igor Dodon și pe Ion Chicu să înceteze să-și scoată dividende electorale din chestiuni de securitate națională, securitate alimentară. Să nu mai emită în spațiul public mesaje mincinoase că ajutarea agricultorilor ar însemna să se ia bani de la medici, profesori sau pensionari”.

Andrei Năstase a declarat că va depune un demers la Procuratură pe numele premierului Ion Chicu pe subiectul crizei din agricultură.

Consilierul pe comunicare al lui Ion Chicu a venit cu o reacție la declarațiile lui Andrei Năstase. Astfel, premierul amintește că, în 2021, Guvernul va aloca bani pentru restabilirea sistemelor de irigare. Despre aceasta el a declarat în timpul vizitei de lucru, din 13 august, în raionul Ștefan Vodă, la invitația producătorilor agricoli.

Potrivit Guvernului, restabilirea sistemelor de irigare este una din cele mai stringente necesități ale agricultorilor. „Anul viitor vom aloca bani din buget pentru restabilirea sistemelor de irigare din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. În caz contrat, va trebui să alocăm zeci de milioane de lei pentru compensarea pierderilor în fiecare an”, a spus arunci Ion Chicu. 
Evaluarea tehnică a Guvernului arată că sunt necesare cca 135 milioane de euro pentru revitalizarea sistemelor de irigare din Republica Moldova.
În aceeși zi, 13 august, premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu agricultrorii și autoritățile publice locale din raionul Căușeni.
Premierul și fermierii au discutat alte soluții pe termen mediu care prevăd: restabilirea sistemelor de grindină, reconstrucția digurilor de protecție a râurilor, plantarea fâșiilor forestiere și elaborarea politicilor publice pentru folosirea apelor subterane la irigarea terenurilor agricole.

Amintim că agricultorii au protestat mai multe zile nemulțumiți că guvernarea nu a intervenit pentru a susține fermierii afectați de secetă în acest an. 

 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău