Platforma DA prezintă raportul de activitate în Parlament pentru prima jumătate a anului

  • 22 Iulie 2020 14:57
Platforma DA prezintă raportul de activitate în Parlament pentru prima jumătate a anului

Echipa Platformei DA a fost deschisă spre conlucrare cu guvernul actual pentru a găsi cele mai bune soluții de depășire a crizei, dar coaliția PSRM-PDM a blocat inițiativele legislative ale formațiunii. A declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase, la o conferință de presă la care a prezentat raportul de evaluare a activității echipei Platformei DA pentru prima jumătate a anului curent, transmite IPN.

Potrivit lui Andrei Năstase, Platforma DA a înregistrat inițiative legislative menite să amelioreze situația social-economică pe timp de criză, referitoare la indexarea dublă (cu 15 %) a pensiilor sub minimul de existență, ceea ce ar fi permis vârstnicilor inclusiv să reziste mai ușor în izolare, ei fiind categoria cea mai vulnerabilă în fața infectării cu COVID-19, achitarea indemnizațiilor pentru angajații intrați în șomaj tehnic în cadrul întreprinderilor impuse să-și sisteze activitatea din cauza restricțiilor pandemice, achitarea indemnizației unui părinte din familiile cu copii sub vârsta de 10 ani, în condițiile suspendării procesului de învățământ și a activității instituțiilor preșcolare, astfel asigurându-se protecția vieții și a sănătății copiilor rămași acasă.

„Regretul nostru este legat și de faptul că o parte importantă din propunerile noastre au fost ignorate de majoritatea parlamentară, tributară și ea veleităților electorale ale lui Dodon și ale guvernului său, care a ajuns să fie supranumit guvern-catastrofă”, a adăugat Andrei Năstase.

Potrivit lui, deși au activat din parterul opoziției, au reușit să promoveze mai multe proiecte importante pentru oameni. Acestea țin de beneficiile unor categorii de cetățeni direct afectați de criza pandemică și cea naturală. Au reușit să promoveze în Parlament asigurarea pensiei de urmaș în urma decesului întreținătorului angajat în sistemul medical infectat în condițiile luptei cu pandemia COVID-19, asigurarea tuturor veteranilor de război, indiferent dacă sunt sau nu angajați în câmpul muncii, cu polițe medicale gratuite și alocarea a 100 milioane de lei pentru agricultorii afectați de secetă.

Deputatul Alexandru Slusari, vicepreședinte al Platformei DA, a precizat că, de la începutul legislaturii, fracțiunea a elaborat și înaintat 87 de proiecte de lege, iar în această sesiune – 53, depășind toate celelalte fracțiuni. ,,Eu, fiind responsabil pentru domeniul economic, vreau să menționez că, din cauza blocării din partea coaliției PDM-PSRM, la ora actuală agricultorii au rămas fără 600 de milioane de lei pentru anul viitor, producătorii autohtoni nu pot comercializa minimum 50 la sută în supermarketuri produse agroalimentare. Businessul este acum în faza de disperare, întrucât nu a fost creat cadrul legislativ pentru situație de forță majoră”, a spus vicepreședintele Platformei DA.

Deputatul Igor Munteanu, vicepreședinte al Platformei DA, și-a exprimat regretul că în această jumătate de an de muncă legislativă nu s-a ajuns să se adopte legea cu privire la „dezoffșorizare”. „Un proiect față de care actualul guvern Chicu s-a opus cu energie surdă, cu disperare pentru ca să protejeze grupurile pe care le servește. Din păcate, nu am putut să adoptăm legea prevenției, care ar fi trebuit să ofere răgaz businessului start-up-urilor pentru ca să nu fie blocate de controalele financiare a celor care servesc oligarhii”, a spus deputatul. „Sunt multe lucruri pe care le-am realizat, ne mândrim cu aceste reușite și asta ne îndeamnă să avem mai mult energie și consistență în următoarea perioadă legislativă în care fracțiunea și partidul Platformei DA trebuie să țină drapelul ridicat a intereselor reale ale cetățenilor care au reprezentanții cu care se pot mândri în Parlamentul”, a adăugat Igor Munteanu.

Membrii fracțiuni și-au exprimat regretul că majoritatea parlamentară a decis încheierea subită a activității legislative „din motive strict electorale, contrare bunului simț și voinței oamenilor și a deputaților Platformei DA”. Acești cred că există încă multe restanțe care ar fi trebuit eliminate până la sfârșitul unei sesiuni parlamentare într-o perioadă atât de dificilă.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău