Platforma DA prezintă prioritățile unui „nou guvern” pe care susține că și-l asumă

  • 23 Iunie 11:53
Platforma DA prezintă prioritățile unui „nou guvern” pe care susține că și-l asumă

Conducerea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a prezentat astăzi, 23 iunie, 15 măsuri prioritare ale „noului guvern” pentru primele o sută de zile. Măsurile sunt anunțate în contextul criticilor opoziției la adresa actualului guvern și a intențiilor Platformei Da de a-și asuma numirea unui nou executiv, transmite IPN.

„Republica Moldova traversează una dintre cele mai dificile, dacă nu chiar cea mai dificilă perioadă din istoria sa. Din păcate, aceasta este cu atât mai dramatică cu cât criza generalizată în care ne aflăm este gestionată incompetent și iresponsabil de către factorii de decizie. Tocmai de aceea, astăzi este nevoie de o schimbare radicală și energică a abordării riscurilor enorme la care suntem supuși pe dimensiunile sanitară, economică și socială, este nevoie de un set de măsuri imediate, implementarea urgentă a cărora ne-ar oferi tuturor o șansă reală de a depăși cu bine situația”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase într-o conferință de presă.

Formațiunea își propune să dimuneze radical rata de letalitate (COVID-19), stoparea răspândirii infecției, precum și recuperarea pacienților spitalizați, întărirea capacităților de izolare a focarelor de infecție. Platforma DA propune, de asemenea, măsuri de protecție, promovare și stimulare a personalului medical, inclusiv crearea Colegiului Medicilor. Printre priorități se numără și crearea capacităților de prevenire și gestionare a crizei; adecvarea amenzilor și altor măsuri de respectare a normelor epidemiologice, în mod uniform față de toți cetățenii, inclusiv demnitari.

Reprezentanții Platformei DA optează pentru separarea Ministerului Sănătății de Ministerul Protecției Sociale. De asemena, propune reorganizarea sistemului serviciului de stat de supraveghere a sănătății publice, precum și crearea Centrului Național de control a Maladiilor și Institutul Național de Sănătate Publică.

În domeniul economiei, sunt propuse măsuri de acoperire parțială a pierderilor suferite de întreprinderile mici și mijlocii în timpul crizei. Un alt obiectiv anunțat este deblocarea situației cu eliberarea certificatelor de forța majoră pentru persoanele fizice și juridice, care au suferit în urma restricțiilor pandemice de activitate.

Reprezentanții Platformei DA își asumă să stimuleze producătorii autohtoni. În opinia lor, este necesară rectificarea bugetului prin reducerea maximală a tuturor cheltuielilor, care nu sunt urgente. Printre priorități se mai numără și asigurarea predictibilității în agricultură, adoptarea vacanțelor de plată ori scutirii de la plata a unor impozite pentru agricultorii afectați de calamitățile naturale în 2020. De asemenea, este vorba despre examinarea posibilității compensării unor cheltuieli pentru procurarea seminței de grâu și orz, precum și elaborarea unei strategii de utilizare eficientă a resurselor acvatice în scopul irigării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
33
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:6,2 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
24
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 06 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6895 0.0996
USD 16.6380 -0.0052
RON 4.0732 0.0218
UAH 0.6012 0.0020
RUB 0.2277 0.0022
Arhivă Radio Chișinău