Platforma Copiilor bate alarma în privința lipsei de igienă din școlile R.Moldova

  • 13 Aprilie 13:18
Platforma Copiilor bate alarma în privința lipsei de igienă din școlile R.Moldova

În anul al 18-lea din secolul 21, în Moldova, 70 la sută dintre copii nu au săpun în școală pentru a se spăla pe mâini, iar 60 la sută – sunt nevoiți să utilizeze toaletele din curtea școlii. Datele au fost obținute în baza unui sondaj on-line efectuat de o comunitate de elevi, numită Platforma Copiilor, în rândul colegilor lor din toată țara.

Unele toalete din școli proaspăt reparate sunt ținute încuiate și deschise doar pentru anumite evenimente care au loc la școală, în celelalte zile elevii sunt trimiși la toaleta de afară. Situația este oarecum specifică școlilor de la sate, unde 80% din toalete sunt amplasate în spații deschise. În orașe, 76% din aceste spații sunt amplasate în interior.

Problema amplasării și aspectul lor nu este singura care îi afectează pe copiii, mai gravă este dotarea toaletelor cu apă de la apeduct, hârtie igienică și săpun, ceea ce înseamnă o încălcare la dreptul la sănătate și igienă, punând astfel sănătatea în pericol. 

„Copii sunt supuși riscului de a se îmbolnăvi de boli infecțioase, în special bolile transmise prin mâinile murdare, boli diareice acute și alte categorii de boli. O igienă corespunzătoare reduce de la 40 la 80 la sută din morbiditate”.

„Vorbind despre evoluția bolilor transmise prin apă, hepatita virală A, enterocolita hemoragică și dezinteria, în ultimii ani se atestă în R. Moldova o creștere, rezultat al nerespectării normelor elementare de igienă a spălării mâinilor”, spune Ion Șalaru, director adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică.

„Respectarea cerințelor de igienă face parte din gradul de educație și poziție civică a persoanei. Acesul la toaletă contribuie și la creșterea gradului de demnitate”.

Ce alte aspect importante scoate la iveală acest sondaj și ce spune această realitatea despre noi și despre felul cum percepem ființa umană, ne întrebăm azi la Pauza de cafea împreună cu două dintre autoarele sondajului, Aisu Isacov și Maria Mădălina Castraveț și Irina Gușan, coordonatoarea programelor de participare a copiilor în cadrul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copiilor.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
22 °C
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,6 m/s
Vin
12 °C
Sâm
13 °C
Dum
12 °C
Lun
12 °C
Mar
12 °C

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6067 -0.0404
USD 16.9747 0.0061
RON 4.2017 -0.0067
UAH 0.6081 0.0006
RUB 0.2589 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău