Planul lui Erdogan de a repeta scenariile vechi de evitare a prăbușirii economice a eșuat. Turcia este la un șoc distanță de criză

  • 31 Iulie 2020 10:55
Planul lui Erdogan de a repeta scenariile vechi de evitare a prăbușirii economice a eșuat. Turcia este la un șoc distanță de criză

Economia Turciei e la un șoc distanță de o criză. Moneda națională se depreciază accelerat, iar aceasta, împreună cu efectele pandemiei, ar putea arunca economia turcă în haos.

Turcia se îndreaptă spre o nouă criză valutară, în condițiile în care lira se depreciază rapid, iar banca centrală pare să fi rămas fără muniție pentru a opri declinul.

Potrivit New York Times, după două luni de stabilitate, cotațiile au urcat la un nivel record, de peste 8 lire pentru un euro. În ceea ce privește dolarul, acesta testează pragul de 7 lire, ceea ce amintește de criza din 2018. Analiștii spun însă că Banca Centrală a Turciei a rămas probabil fără rezerve valutare pentru a cumpăra lire și a susține valoarea monedei naționale.

Potrivit Reuters, datele oficiale arată că rezervele internaționale ale Turciei sunt de 31 de miliarde de dolari. Însă, dacă sunt scăzute liniile de credit cu celelalte bănci centrale, rezervele de aur și creditele acordate băncilor locale, numărul este deja negativ, conform calculelor analiștilor. 

Această evoluție vine în contextul în care președintele Recep Erdogan a combătut efectele economice prin încurajarea băncilor să dea credite noi și prin presiuni făcute asupra băncii centrale de a ține dobânda cheie sub nivelul ratei inflației. Astfel, dobânda de referință a ajuns la 8,25 la sută, de la 24 la sută în urmă cu doar un an. Asta în condițiile în care rata inflației este de 12,6 la sută, ceea ce se traduce prin dobânzi reale negative.

Aceste politici au alimentat temerile unei bule de credit, determinând investitorii să vândă active turcești, ceea ce a dus la scăderea valorii lirei în fața altor monede.
New York Times mai notează că președintele Erdogan a supraviețuit crizelor valutare din 2014 și 2018, sfidând estimările care arătau o prăbușire a economiei, care i-ar pune în pericol hegemonia. Însă acum, pandemia a făcut mai dificil pentru el influențarea economiei, așa cum a făcut-o în trecut

Potrivit estimărilor FMI, economia Turciei va scădea în acest an, pentru prima dată în ultimul deceniu. Efectele pandemiei vor duce la o contracție de 5 la sută în acest an.

În același timp, deficitul bugetar va atinge un nivel record, de 5 la sută din PIB.

Toate acestea i-au făcut pe analiști să declare că Turcia este la un șoc distanță de o criză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău