Pizza napoletană face parte din patrimoniul UNESCO
-
09 Decembrie 2017 10:22
Pizza napoletană câștigă statutul de patrimoniu UNESCO. Decizia a fost luată joi, 7 decembrie, de Comitetul pentru Patrimoniul Mondial al UNESCO, reunit pe insula Jeju din Coreea de Sud. Italia și Napoli sunt în sărbătoare.
Sergio Miccu, președintele Asociației Napolitane de Pizzaioli (Associazione Pizzaiuoli Napoletani), a declarat pentru AFP că pizza va fi oferită joi gratis locuitorilor de pe străzile orașului.
”Vittoria!” (Victorie!”) – a scris ministrul italian al agriculturii și alimentației, Maurizio Martina pe Twitter. „Identitatea gastronomică este din ce în ce mai bine protejată”, a adăugat ministrul Maurizio Martina. Este incontestabil faptul că know-how-ul gastronomic din jurul producției de pizza este un patrimoniu cultural, a comentat și Comitetul UNESCO. Este o parte integrantă a culturii și identității napolitane.
Alfonso Pecoraro Scanio, fost ministrul italian al agriculturii, care a participat la reuniunea de la Jeju, a exclamat într-un video postat pe Twitter: „Trăiască arta napolitană pizzaiolo!” Două milioane de persoane au semnat o petiție pentru a susține cererea Italiei ca pizza napolitană să devină patrimoniu UNESCO. Ambasadorul italian al UNESCO, Vincenza Lomonaco, a mulțumit tuturor statelor care au votat pentru Napoli și pentru pizza.
Ministrul italian al culturii și turismului, Dario Franceschini, a spus că „în timp ce pizza a devenit un patrimoniu universal, mulți oameni din întrega lume nu știu că este de origine italiană. Această decizia a UNESCO va stabili adevărul pentru totdeauna: pizza este o hrană globală, care s-a născut în Napoli și în acest cuptor.”
„După 250 de ani de așteptare, pizza este un patrimoniu UNESCO! Felicitări Napoli! „, a spus porducătorul de pizza Enzo Coccia. „De-a lungul secolelor, arta napolitană de a fabrica pizza s-a bazat pe câteva elemente-cheie: apă, făină, sare și drojdie, dar și pe produse excelente din mediul rural, a mai spus Enzo Coccia. „Pizzaioli este arta de a face pizza, de la cuptoarele de lemn folosite până la manipularea spectaculoasă a aluatului, aruncându-l în aer pentru a-l ‘oxigena’. Pentru o pizza reușită, menționează Coccia, mai „sunt necesare mâinile, inima și sufletul, care ne permit să facem magie”. El descrie întinderea aluatului ca „o dragoste și o pasiune pe care le transmitem altora”.
Istoricul Antonio Mattozzi a spus că „în jurul anului 1750 a apărut prima pizza în taverne, după care oamenii au început să se specializeze ca ‘pizzaioli’ (bucătari de pizza) și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea au fost create primele pizzerii”.
Zilnic, în Italia sunt consumate șapte milioane de pizza. În țară există 35.000 de pizzerii și un sfert de milion de locuri de muncă depind de afacerea de miliarde de dolari. Cei mai mari fani din lume ai acestei specialități sunt locuitorii Americii de Nord, care consumă 13 kg de pizza pe persoană în fiecare an. Italienii ocupă locul al doilea în clasamentul internațional, cu un consum mediu anual de 7,8 kg. de pizza pe cap de locuitor. Austriecii consumă anual 3,3 kg de pizza pe persoană.
Sursa: Rador