Pisicile îşi înţeleg numele, dar cel mai des aleg să îşi ignore stăpânul (STUDIU)

  • 10 August 11:32
Pisicile îşi înţeleg numele, dar cel mai des aleg să îşi ignore stăpânul (STUDIU)

Pisicile sunt capabile să îşi recunoască numele de alte sunete din jur, potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports, citat de CNN.

Cercetătorii din Japonia spun că au făcut mai multe experimente pentru a observa cum reacţionează pisicile la numele lor acasă, fără ca stăpânul să fie în câmpul vizual. 

Specialiştii au ales substantive cu aproximativ acelaşi accent şi lungime precum numele pisicii şi au înregistrat atât numele proprietarului, cât şi pe cel al animalului. Au lăsat pisica să asculte cuvintele la intervale de 15 secunde. Numele pisicii a fost ultimul. 

Indiferent de cine vorbea, cele mai multe pisici reacţionau în acelaşi fel: îşi mişcau capul sau îşi ridicau urechile atunci când li se pronunţa numele.

"Din rezultatele tuturor experimentelor, se pare că cel puţin pisicile care locuiesc în gospodării obişnuite îşi pot distinge numele de alte cuvinte şi de numele altor pisici", se arată în studiu.

"Acesta este prima dovadă experimentală care arată capacitatea pisicilor de a înţelege rostirea cuvintelor de către om". 

Cercetătorii au încercat să experimenteze cu pisici care locuiau într-o cafenea dedicată lor, dar au descoperit că pisicile nu îşi puteau distinge propriile nume de cele ale altor pisici din cafenea.

În orice caz îşi puteau distinge numele de al altor substantive. 

Deşi cercetătorii au concluzionat că pisicile îşi pot distinge numele de al altor cuvinte, studiul nu a putut să stabilească dacă pisicile sunt capabile să-şi distingă numele ca fiind un identificator pentru ele sau doar un cuvânt care poate avea o semnificaţie specială, notează News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
7,56 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Sun
15 °C
Mon
17 °C
Tue
17 °C
Wed
17 °C
Thu
16 °C

Curs oficial BNM 20 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 -0.0000
USD 17.4143 -0.0000
RON 4.0695 -0.0000
UAH 0.7026 -0.0000
RUB 0.2721 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău