Pirkka Tapiola despre reglementările legislative în domeniul internetului

  • 28 Aprilie 2016 14:34
Pirkka Tapiola despre reglementările legislative în domeniul internetului

Un echilibru între libertate și securitate. Astfel ar trebui să arate noile reglementări legislative în domeniul internetului în opinia Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

Oficialul european susține că noua lege, așa numita „Big Brother”, care prevede modificarea Codului Contravențional și a unui șir de legi ce țin de gestionarea datelor cu caracter personal și criticată de societatea civilă, ar trebui să fie adoptată în așa fel încât să nu interfereze cu drepturile fundamentale la viață privată și libertatea de exprimare.

Protejarea acestor drepturi este ceea ce definește o societate modernă europeană a menționat Pirkka Tapiola în cadrul celei de-a 7-a ediție a Moldova ICT Summit.

„Înțelegem foarte bine nevoia de a îmbunătăți cadrul legal în vederea investigării crimelor cibernetice. Terorismul este o problemă majoră în această lume la fel ca și exploatarea sexuală a copiilor, sunt lucruri care trebuie abordate cu seriozitate, iar noi apreciem aceste îngrijorări legate de securitatea pe internet și protejării categoriilor vulnerabile. Totuși modul în care facem acest lucru contează foarte mult. Credem cu tărie că vocea societății civile trebuie să fie ascultată”, a declarat Pirkka Tapiola.

În acest sens Ambasadorul Pirkka Tapiola a făcut referire la apelul public semnat de 25 de ONG-uri pe 8 aprilie, care critică proiectul de lege aprobat de Guvern la 30 martie și cer trimiterea ”Big Brother” la Comisia de la Veneția.

În opinia societății civile legea ar acorda drepturi extrem de largi organelor de drept în cazul unei liste extinse de infracțiuni, ne respectându-se principiul protecției vieții private și a libertății de exprimare, ar da posibilitatea de a efectua percheziții informatice fără autorizația judecătorului ș.a.

Moldova ICT Summmit a ajuns anul acesta la cea de-a 7-a ediție. Evenimentul este o platformă pentru un dialog efectiv între participanții-cheie din domeniul Tehnologia Informației și Comunicațiilor, din diferite colțuri ale lumii în vederea dezvoltării industriei și implementării eficiente în domeniu, în cadrul sectoarelor tradiționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău