Pirkka Tapiola: Interesul UE este ca Republica Moldova să devină o țară prosperă

  • 10 Octombrie 2014 21:55
Pirkka Tapiola: Interesul UE este ca Republica Moldova să devină o țară prosperă

Interviu acordat Radio Chișinău de către ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Reporter: În legătură cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, vă întreb care credeți că va fi impactul regional, politic și economic, care vor fi consecințele pe termen scurt și lung și riscurile pentru Republica Moldova?

Pirkka Tapiola: Luând în considerare ce se întâmplă în Ucraina, nu cred că avem un răspuns momentan, nu știm când se vor termina toate acestea. Desigur că aceste lucruri cauzează multă instabilitate acestei regiuni per ansamblu. Ucraina a fost supusă unei mari presiuni, iar din punctul de vedere al Uniunii Europene, am făcut tot ce ne-a stat în putință, luându-ne angajamentul de face din Ucraina o țară europeană de succes, în ceea ce privește asocierea politică și integrarea economică și vom ajuta Ucraina din punct de vedere financiar să efectueze reformele structurale, care garantează reclădirea economiei țării. Din punct de vedere al impactului regional, este prematur să facem o prognoză. Ce pot spune în acest moment este că în ceea ce privește Uniunea Europeană, ne asumăm obligația, acest lucru fiind vizibil și prin numărul mare de vizite la nivel înalt din partea Bruxelles-ului, a contactelor la nivel înalt, am dus mai departe semnarea acordului de asociere. Sunt două elemente pe care vreau să le subliniez. Primul este faptul că, având în vedere demonstrațiile ce au avut loc în Ucraina și ce a fost în spatele lor, Europa a jucat un rol important. Aceste demonstrații au început din cauza nemulțumirii oamenilor în urma deciziei de a nu se semna acordul de asociere, decizie ce a fost acum anulată. Demonstrațiile au devenit din ce în ce mai active și au fost motivate de demnitate, de dreptul oamenilor de a avea un guvern răspunzător, care îi ascultă, care îi protejează și le aparține. A fost un moment în care populația a spus că este destul, și acesta a fost "Maidanul". Acum avem de-a face cu o provocare, cu consecințe nefericite ale luării cu forța a unei părți dintr-o republică suverană, ceea ce considerăm că este inacceptabil și ne pune într-o situație dificilă atunci când ne uităm la viitor și vedem încercarea de a găsi soluții de cooperare moderne, de secolul XXI, și susținere a societăților care devin mature și unde există, clar, transformarea de la o societate condusă de sus în jos la una condusă de jos în sus, legat și de responsabilitate. Văzute dintr-o anumită parte, acestea nu sunt o reacție care aparține secolului XXI, atunci când există presiune militară și instrumentalizarea diferitelor aspecte.

Este ceea ce am învățat, de asemenea. Astfel, prima lecție este maturizarea societăților, faptul că responsabilitatea și societățile conduse de jos în sus sunt cu adevărat acele societăți cum este și cazul Ucrainei. Al doilea lucru este că am văzut instrumentalizarea unor tensiuni ne-existente, între care limba și grupurile etnice. În același timp, vedem de asemenea, în cazul Moldovei, este o anumită polarizare. Dacă este real sau dacă este artificial, nu am să apreciez. Din punct de vedere obiectiv, vedem că nu există impedimente pentru drepturile lingvistice, drepturile minorităților, altele. Dar există o percepție, și poate că este ideea că acestea sunt alimentate. Și aceasta subliniază nevoia de a lucra pentru o națiune politică, subliniază nevoia de angajare față de toate grupurile lingvistice. Și acesta este un lucru foarte european. Deoarece diversitatea este un aspect-cheie în Europa. Și este important să existe contacte bune și cu partea de  populație care este  rusofonă, care să aibă sentimentul proprietății în viitor. În mod fundamental, nu ne uităm la aceasta din punct de vedere geo-politic, așa cum mă tem că face altcineva. Noi ne uităm la societăți moderne, societăți inclusive, reforme, statul de drept, democrația. Acestea nu sunt sloganuri, sunt lucruri foarte reale. Cred că lecția este că societățile trebuie să fie tenace, trebuie să fie unite și acele reforme, acele standarde europene, în pofida presiunilor, să se concentreze asupra edificării societăților corecte, democratice, guvernate de lege, deoarece aceste societăți vor fi mai puțin vulnerabile la presiunile externe, vor fi mai unite. Blocurile există, tensiuni nu există cu adevărat. Însă este nevoie de mai multă muncă și de maturitatea societăților, pentru că oamenii vor mai mult.

Reporter: Aici, în Moldova, sunt o mulțime de oameni care se tem că ceea ce s-a petrecut în Ucraina s-ar putea întâmpla și în țara noastră. Avem Transnistria aici, avem trupe rusești aici. Vedem că Putin nu ține cont de legile internaționale, lui nu îi pasă prea mult.

Pirkka Tapiola: Ceea ce am văzut în cazul Ucrainei este o încălcare flagrantă a legii internaționale. Am spus acest lucru foarte clar, ați văzut în declarațiile UE și în acțiunile UE. Suntem îngrijorați de faptul că trupele rusești continuă să fie pe partea cealaltă a graniței ucrainene, suntem îngrijorați de presiuni, suntem ingrijorați de tot felul de provocări, suntem îngrijorați de instrumentalizarea unor probleme potențiale. Știu că sunt îngrijorări și în Republica Moldova. Nu ar trebui să devenim supra-îngrijorați sau panicați din această cauză etc. Trebuie să gândim la rece  și să ne uităm la interesele țării, să încercăm să construim alternativa pozitivă pentru populația și firmele din regiunea transnistreană: incluziunea, să vedem cât de bine a fost implementată legea găgăuză privind autonomia. Acest lucru este important. Acestea sunt angajamente care există și știu că există voința politică în Republica Moldova să le aibă în vedere. Sunt soluții foarte europene. Multe din aceste probleme, multe vulnerabilități pot fi instrumentate și sunt instrumentate. Totuși, cele mai bune răspunsuri pe care le puteți găsi este să vă uitați la valoarea lor. Și să ne uitam la acordul de asociere transnistrean.

Avem un acord atotcuprinzător de comerț liber. Ceea ce vrem să vedem cu adevărat este ca acordul să aducă beneficii populației și actorilor economici, de ambele părți. Dacă ne uităm de exemplu la Transnistria, comerțul dintre Uniunea Europeană și malul drept a crescut substanțial în timpul implementării așa-numitului parteneriat comercial autonom. Există un interes clar, pozitiv, pentru susținerea intereselor oamenilor și să excludem jocurile învechite, geooliticie din aceasta imagine. Vrem o soluție de win-win (câștig-câștig) și fundamental alternativa aduce soluția de lose-lose (pierdere-pierdere). Aceasta necesită îndemânare și voință politică reală pentru a rezolva problemele.

Reporter: Privind semnarea acordului de asociere care include și acordul de comerț liber, aș dori să vă întreb. Există unele forțe aici în Moldova care întreprind pași anti-europeni. Aș dori ca dumneavoastră să evidențiați care sunt beneficiile pe care poporul moldovean le va avea după semnarea acestui acord și care sunt principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinim pentru a obține aceste beneficii?

Pirkka Tapiola: Știu că întotdeauna există o tendință a oamenilor să se uite la o nouă etapă în cadrul relațiilor noastre, ca și cum ar fi o nouă minune. Sau ca alternativă să apară ceva foarte rău. Am observat că are loc un război de propagandă emoțională. Răspunsurile sunt în mâinile Moldovei și în mâinile reformelor, ale eforturilor guvernului și în calitatea administrației. Acestea sunt aspecte pe care le susținem cu un volum mare de ajutor financiar. Ce este acordul? Este un cadru pentru reformă. Noi ne deschidem piața, este cea mai mare și cea mai bogată piață din lume. Peste o jumătate de miliard de oameni. PIB-ul mediu per capita 30.000 de euro pe an. Aceasta poate aduce oportunități uriașe în cazul în care se aplică reformele și se realizează standardizarea. Desigur, aceasta este și o piață foarte modernă, este o piață care există pentru a-i servi pe cetățeni, pe consumatori, pentru a-i proteja pe consumatori. Uniunea Europeană are o serie de standarde, de la standarde sanitare la fito-sanitare, o transparență privind modul în care se derulează o afacere. Trebuie să poți să ai o economie de piață funcțională. Acestea sunt standarde pe care le avem pe piața noastră pentru că consumatorii noștri le-au dorit. Ceea ce cerem noi în acord nu este nimic mai mult decât ceea ce cerem și de la firmele noastre. Nu este protecționist, în niciun fel. Ceea ce-l face profund și atotcuprinzător este faptul că noi dăm instrumentele, dăm foaia de parcurs cum să se ajungă la acele reforme. Noi finanțăm acele reforme. Noi acordăm asistență tehnică pentru aceste reforme. Așa că beneficiul poate fi cu adevărat foarte mare dacă reformele se realizează. Aceste reforme vor face Moldova atractivă pentru mai mulți investitori. Acum, Moldova are o piață atât de mică, nu este o piață mare pentru exportatorii UE. În termeni de piață, acest lucru nu este rău. Interesul nostru este să devină o țară prosperă, în creștere, ca partener al nostru, ca vecin al nostru. Aceasta aduce stabilitate, aduce beneficiu. Astfel, de exemplu, dacă aceste reforme sunt realizate, investitorii europeni, chinezi, ruși, moldoveni vor găsi că este mai atractiv să vină și să-și plaseze producția aici, să dezvolte agricultura, să dezvolte alte domenii pentru a vinde pe piața UE pentru că nu vor avea limitări. Dar pentru a fi atractivi, este neceasră realizarea reformelor. Așa că, posibilitățile sunt foarte mari. Această modernizare aduce o mulțime de oportunități. În al doilea rând, există o teamă, și aceasta face parte din războiul de propagandă, teama că producătorii moldoveni vor suferi. Nu aș spune acest lucru. În primul rând deschidem piața într-o manieră foarte asimetrică, când sunt aplicate prevederile acordului, Republica Moldova va putea beneficia de toate acestea, piața noastră va fi deschisă în totalitate. Există teama că bunurile UE vor invada piața. Am fost în supermarketurile din Chișinău, îmi fac cumpărăturile aici, nu-mi place să cumpăr fructe sau legume importate. Cred cu tărie în hrana sănătoasă care este produsă pe lângă casă. Nu văd suficiente produse moldovenești în supermarketurile din Chișinău. Însă văd o mulțime de fructe europene, fructe bune, să nu mă înțelegeți greșit. Desigur, modernizarea sectorului agricol îi va face de asemenea pe furnizorii moldoveni mai fiabili pentru piața proprie internă a Moldovei. Este o situație de win-win. Există teama că aceasta va închide piețele pentru țările terțe. Nu, nu o va închide. Piețele pot fi închise doar în cazul în care cineva dorește acest lucru din motive politice sau de altă natură. Standardele UE devin standarde globale. Vedeți, președintele Putin a vorbit mai devreme despre zona unică economică de la Lisabona la Vladivostok. Și el vorbește adesea despre importanța standardelor UE și standardizare. Așa că aceste standarde sunt prevăzute în parteneriarul transatlantic de investiții. Vom avea o armonizare a standardelor UE cu SUA și SUA probabil vor adopta multe standarde UE. Respectarea acestor standarde vă vor face mai competitivi pe piața globală. Acesta este, de asemenea, un acord de comerț liber, nu este o uniune vamală, ceea ce înseamnă că Moldova își păstrează întreaga suveranitate de a face viitoare înțelegeri de comerț liber cu alte țări. Dacă cineva aderă la o uniune vamală, atunci își pierde competența în politica comercială. Moldova nu își pierde competența în politica comercială. Așa că Moldova va continua să negocieze individual. Aceasta face posibilă aprofundarea relațiilor economice și a acordurilor comerciale, înțelegeri de comerț liber cu țările din uniunea vamală a CSI cu altele, la nivel global. Dacă vă uitați la un asemenea cadru, este vorba despre o reformă mare. Însă este important să se înțeleagă că cheia este la Chișinău, că ea este în Moldova. Acele reforme pe care le susținem noi trebuie să fie realizate pentru că ceea ce vrem  noi vrem să vedem, lucru față de care sutem angajați, împreună cu guvernul moldovean, este să implementăm o posibilitate structurală, pe termen lung, pentru ca țara să se dezvolte, să creeze noi locuri de muncă, prosperitate, o creștere considerabilă a PIB-ului.

Reporter: La acest nivel la care ne aflăm acum, cu semnarea în iunie a acordului de asociere, credeți că există vren risc pentru nesemnarea acordului? Așa cum știm experiența Ucrainei în toamna anului trecut.

Pirkka Tapiola: Nu am un bol de cristal. Guvernul Republicii Moldova mi-a spus mie și a spus populației, și eu am spus public, că cursul nostru este ireversibil, suntem total angajați față de acest lucru. Eu pot să vorebsc doar în numele UE și vreau să subliniez că suntem foarte puternic angajați față de acest lucru, vom merge înainte cu semnarea acordului pentru a demonstra angajamentul nostru politic de susținere a angajamentelor noastre privind sprijinul pe care l-am promis Republicii Moldova.

Reporter: Vorbind despre autoritățile noastre, ele insistă ca UE să dea o perspectivă clară integrării în Uniune, însă Bruxelles-ul pare a fi puțin rezervat în oferirea acestei asigurări. Ce credeți că trebuie să facă autoritățile moldovene pentru a obține această perpectivă clară și când credeți că s-ar putea întâmpla acest lucru?

Pirkka Tapiola: Nu am să dau o dată, am spus foarte clar că acest acord nu este etapa finală a relațiilor noastre. Dar ce este în interesul UE? Este calitatea democrației și a reformelor. Acum intrăm într-o etapă foarte importantă. Multe țări din Europa au ajuns, lent, mai aproape de UE înainte de a adera la ea. Acest lucru se realizează prin reforme, prin transformarea societății, prin reforma judiciară, prin lupta împotriva corupției, prin schimbări calitative foarte concrete, ca să te apropii de UE. Cred că ceea ce este important, și noi știm că Moldova este inima Europei, Moldova este o țară europeană, ceea ce este important este să se concentreze asupra acestei relații, nu în privința declarațiilor și jaloanelor, ci în privința unei activități reale în teritoriu, în privința unificării Europei, a implementării standardelor, crearea Europei în Republica Moldova. Și, în timpul derulării acestui proces, veți putea, ambele, să construiți consensul intern privind cursul strategic pe care vrea să-l urmeze țara. Și acest lucru este foarte important, consensul intern. Noi nu credem în termenii competiției geopolitice. Pentru noi, importante sunt reformele. Moldova a făcut o mulțime de lucruri bune în ceea ce privește liberalizarea vizelor, în ceea ce privește procesul de negociere. UE nu a fost niciodată foarte bună în a-și extinde, oarecum, sfera de influență. Interesul nostru a fost în privința calității. Cu cât aceste lucruri merg mai în profunzime, cu atât mai strânsâ devine relația cu UE și, dacă voința politică în țară va fi, într-o zi, să adere la UE, cu atât mai puțin dramatic va fi acest aspect și de asemenea mai organică relația.

Reporter: În ceea ce privește reformele pe care le-ați menționat, ați prezentat și un raport și știm că nu stăm foarte bine la capitolul reformelor privind corupția, justiția. Care credeți că sunt acțiunile pe care trebuie să le întreprindă autoritățile urgent pentru a schimba situația în aceste domenii specifice?

Pirkka Tapiola: Au fost întreprinși, fără îndoială, pași buni în privința responsabilității judecătorilor, legea privind responsabilitatea judecătorilor, schimbarea structurii sistemului judiciar. Eu personal cred că nu a fost foarte populară decizia de a majora salariile celor din sistemul judiciar, însă aceasta va putea cel puțin să ajute la formarea unui corp judiciar care să nu considere că trebuie să primească "asistență financiară externă", ca să spunem așa. Reforma procuraturii este foarte importantă. Această reformă este creată pentru lupta împotriva corupției la toate nivelurile. Toate merg mână în mână, pentru că, dacă sistemul judiciar nu funcționează, dacă sistemul de procuratură este politizat, centrul național anti-corupție nu este independent, acestea devin probleme care generează riscuri mari și mai ales atunci când încerci să le arăți mai degrabă decât să schimbi societatea. Corupția și cu un sistem judiciar slab sunt unele din problemele cele mai comune dintr-o societate de tranziție. Și durează mult timp. Prietenii care fac presiuni nu sunt prieteni dacă vor să ajute. Nu este un sprijin când spun "totul este minunat", dar nu este. Un prieten nu procedează astfel. Este un prieten fals. De aceea cred că trebuie să ne dublăm eforturile. Aș spune că un lucru important este să aplicăm e-governance. O altă inițiativă este să te uiți la procedurile și procesele care îndepărtează posibilitatea corupției. Camerele de luat vederi sunt un exemplu foarte bun. Sistemul de educație este un alt exemplu foarte bun. Trebuie să ajungi la rădăcina problemei, pentru că, dacă ai, de exemplu, un sistem școlar, stimulentele apar în imagine pentru a facilita posibilitatea de a trece un examen. Infiltrezi o cultură care rămâne toată viața, o cultură prin care înțelegi că există scurtături pentru a face ca lucrurile să se îndeplinească. Finanțarea partidelor trebuie să fie transparentă, însă fundamental trebuie să existe un sistem judiciar care să funcționeze, pentru că oamenii trebuie să poată să aibă încredere în sistemul judiciar.

Reporter: Întrebări nu foarte oficiale, aș dori să spun că sunteți de aproape jumătate de an aici, în Moldova. Aș dori să vă întreb dacă puteți spune ceva lucruri bune despre moldoveni sau chiar lucrurile care nu vă plac aici și să le schimbăm.

Pirkka Tapiola: Nu am să încep să comentez societatea. Toate societățile au părți bune și părți negative. Îmi place căldura oamenilor, ospitalitatea, deschiderea, posibilitatea de a purta discuții, îmi plac unele dintre mânăstiri, îmi place Orheiul Vechi foarte mult, aștept cu nerăbdare vara ca să am mai mult timp să călătoresc pe la țară. Problema este că, cu toate aceste provocări, cu programul pe care îl am, timpul liber nu este un lux pe care să-l am, dar sper să am puțin mai mult timp liber. Nu mă aștept la un asemenea miracol după semnare, sunt realist.

Reporter: Vorbiți șapte limbi.

Pirkka Tapiola: Da, vorbesc șapte limbi.

Reporter: Ați început să învățați limba română. Cum vi se pare limba română?

Pirkka Tapiola: Este o limbă foarte frumoasă.

Reporter: Și dacă ați învățat câteva cuvinte?

Pirkka Tapiola: Nu am să încerc să le spun la radio. Încerc să vorbesc mai mult în restaurante și în magazine, să pun întrebări în limba română pe stradă. Eu urmăresc în mod regulat televiziunea în limba română, buletine de știri. Îmi dau seama că înțeleg foarte mult pe baza faptului că vorbesc franceza. Am studiat latina la școală și, întrucât româna este o limbă apropiată de latina clasică, o limbă vie între limbile actuale, am observat că mă ajută foarte mult, dar am nevoie de mai mult exercițiu. Fiecare limbă este un mijloc de cultură, are structurile ei și ceea ce găsesc uneori fascinant în cazul limbilor străine este atunci când le studiezi, te gândești la logica limbii și atunci înțelegi mult despre oamenii cu care stai de vorbă. Desigur atunci când ești într-o societate multietnică, multinațională, multiculturală cum este Moldova, ceea ce este de fapt o mare bogăție, nu o problemă. Aceasta răspunde la întrebarea dvs. anterioară, ce v-ar plăcea să vedeți să se schimbe? Mi-ar plăcea să văd o mai mare apropiere între acele grupuri lingvistice. Știu că această țară are o mulțime de oameni care au înțelegerea foarte diferită a istoriei și cu identități culturale diferite. Toate aceste înțelegeri sunt foarte reale pentru oameni în sine, chiar dacă ar putea fi contradictorii, dar respectul față de aceste interpretări diferite este baza pentru a putea construi o bază comună, o înțelegere mai comună, chiar dacă nu ești de acord, și apoi va deveni mai ușor pentru ceilalți să te asculte.

Reporter: Mi-ați spus la început că mergeți la piață. Cum reacționează oamenii, vin și spun "domnule"...

Pirkka Tapiola: Uneori da, uneori spun "hello", dar nu se opresc. Da, am observat că poate mă duc prea des acolo și fața mea este recunoscută. Însă cred că este foarte important pentru orice diplomat să încerce să se integreze cât mai mult posibil în mediul în care lucrează. Eu vin din partea sudică a Europei, unde piețele sunt foarte asemănătoare, unde oamenii din diferite categorii interacționează, în transportul public, pe stradă. Există un fel de deschidere, văd că reacțiile oamenilor sunt foarte pozitive în general și fără îndoială nu mă supăr dacă oamenii mă opresc și vor să discute cu mine.

Reporter: Dacă ați putea să transmiteți un scurt mesaj oamenilor care așteaptă cu nerăbdare un viitor european?

Pirkka Tapiola: Am un mesaj scurt despre viitorul european, pentru că nu vreau să împart oamenii între cei care cred în viitorul european, cei care vor un viitor european și cei care vor un altfel de viitor. Principalul lucru este că trebuie să devii proprietarul societății tale, să ceri respectarea responsabilității, să edifici transparența. Aceasta este calea europeană. Nu este UE sau alt cineva de sus să schimbe standardele voastre de viață, posibilitățile, oportunitățile voastre. Nu este un miracol. Sunt lucruri care trebuie făcute împreună și să le urăm oamenilor succes în edificarea propriei lor națiuni, pe care noi vrem să o susținem, această națiune multiculturală, multietnică, foarte interesantă, mică, dar foarte complicată, care cred că va fi o mare bogăție pentru Continentul European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău