Pilotul și avionul MiG-29 al Forțelor Aeriene Bulgare, prăbușit în Marea Neagră, sunt de negăsit

  • 11 Iunie 2021 15:02
Pilotul și avionul MiG-29 al Forțelor Aeriene Bulgare, prăbușit în Marea Neagră, sunt de negăsit

La scurt timp după miezul nopții, în dimineața zilei de 9 mai, un pilot bulgar și avionul său, un MiG-29, au dispărut de pe radar la aproape 5 km distanță în Marea Neagră, în timpul exercițiului militar anual Shabla 21. În cel mai scurt timp a început o operațiune de căutare și salvare condusă de Ministerul bulgar al Apărării – la care participă două corvete, elicoptere ale forțelor aeriene și un vehicul aerian fără pilot, scrie defenseromania.ro.

Pilotul avionului MiG-29 este maiorul Valentin Terziev. Potrivit Bulgarian Military, Terziev executa, în timpul exercițiului militar anual Shabla 2, simularea lovirii unei tinte inamice aflate în Marea Neagră, potrivit sursei citate

Potrivit Ministerului bulgar al Apărării, maiorul Terziev nu este un pilot începător - are multe ore de zbor, a mai participat la exerciții similare și are experiență în exerciții și misiuni de antrenament desfășurate pe timpul nopții.

Mai târziu, în cursul zilei de ieri, când operațiunea de salvare era în desfășurare, un jurnalist bulgar a susținut în fața televiziunii naționale că a văzut vesta de salvare a pilotului, plutind în apele Mării Negre. Aceste informații nu au fost confirmate oficial de către ministerul bulgar al Apărării.

Căutarea avionului și a pilotului bulgar este în prezent în desfășurare. Șansele ca maiorul Terziev să fie găsit în viața scad de la o oră la alta. Nu există informații confirmate dacă Terziev a reușit sau nu să se catapulteze la timp
 
În ceea ce privește căutarea avionului MiG-29, salvatorii caută cutia neagră a avionului, care ar oferi suficiente informații cu privire la cauzele care au dus la prăbușirea acestei aeronave.

Până în prezent, potrivit unor experți bulgari, chiar dacă pilotul era unul cu experiență, se pleacă de la premisa că accidentul aviatic a avut loc din cauza unei erori de pilotaj. 

Părerea experților contravine altor declarații din care reiese că accidentul aviatic s-a produs din cauza unor probleme tehnice, avioanele MiG-29 fiind aparate de zbor destul de vechi.

Recent,Consiliul Atlantic al Bulgariei a cerut suspendarea zborurilor cu toate avioanele de luptă MiG-29 reparate de Russian Aircraft Building Corporation și lansarea imediată a unui control detaliat al calității lucrărilor efectuate la aceste aeronave. Totodată, controlul ar trebui efectuat de către o echipă de experți din țările NATO și partenere Alianței.

Potrivit agenției de presă bulgare Novinite, Consiliul Atlantic solicită ministrului interimar al apărării să analizeze urgent impactul întârzierilor de către partea rusă a implementării contractelor privind reparația avioanelor de luptă Mig-19 și a cursurilor de formare a piloților.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Wed
25
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău