Piesă de teatru interzisă la un festival din Croația din cauza atitudinii față de islam

  • 14 Mai 2015 16:57
Piesă de teatru interzisă la un festival din Croația din cauza atitudinii față de islam

Un festival important din Croația a retras de pe afiș un o piesă de teatru inspirată de un roman al scriitorului francez Michel Houellebecq, pe motiv că viziunea 'negativă' despre islam a autorului pune probleme de securitate, relatează AFP.

Piesa 'Particulele elementare', care nu vorbește despre islam, ci despre criza societății occidentale liberale, urma să fie jucată pentru prima dată la cea de-a 66-a ediție a Festivalului Internațional de la Dubrovnik (sudul Croației), în luna iulie.

Potrivit unei declarații făcute joi de către organizatori, piesa a fost retrasă de pe afișul festivalului după ce Ministerul de Interne de la Zagreb a estimat că aceasta reprezenta un risc la adresa securității.

Autoritățile au considerat că 'autorul este discutabil (...) deoarece are opinii negative despre islam și a făcut afirmații negative împotriva musulmanilor', a declarat directoarea festivalului, Ivana Medo Bogdanovic.

Decizia survine în contextul în care cel mai recent roman al lui Michel Houellebecq, 'Supunere' - o ficțiune politică foarte controversată - imaginează o Franță islamizată, în 2022, după alegerea ca președinte a liderului unui partid musulman.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău