Pierdută în spațiu: o geantă cu unelte a unui astronaut NASA „orbitează în jurul Pământului” după ce i-a căzut în timp ce făcea reparații pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale

  • 12 Noiembrie 2023 15:30
Pierdută în spațiu: o geantă cu unelte a unui astronaut NASA „orbitează în jurul Pământului” după ce i-a căzut în timp ce făcea reparații pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale

Astronauții NASA, Jasmin Moghbeli și Loral O’Hara, aflate la prima lor ieșire în exteriorul Stației Spațiale Internaționale (ISS), efectuau niște reparații pe 1 noiembrie, când au pierdut o geantă cu unelte, potrivit NASA, citată de The Guardian.

Geanta cu unelte orbitează în jurul Pământului.  Cei care urmăresc spațiul au un nou obiect pe care să-și antreneze privirea, scrie G4Media.

Astronauții, ambii aflați în prima lor plimbare în spațiu, făceau reparații la ansambluri care au permis rețelelor solare ISS să urmărească soarele în mod continuu, a raportat SciTechDaily, citată de The Guardian.

„În timpul activității, o geantă cu instrumente a fost pierdută din neatenție. Controlorii de zbor au observat geanta cu instrumente folosind camere externe ale stației. Instrumentele nu au fost necesare pentru restul plimbării în spațiu. Mission Control a analizat traiectoria pungii și a stabilit că riscul de recontactare a stației este scăzut și că echipajul de la bord și stația spațială sunt în siguranță, fără a fi necesară nicio acțiune”, a spus NASA pe blog, potrivit sursei citate.

Geanta a fost observată deasupra Muntelui Fuji de către astronautul japonez Satoshi Furukawa.

Echipamentul spațial pierdut ar trebui să rămână pe orbită câteva luni „înainte de a coborî rapid și de a-și întâlni soarta în infernul de foc care este atmosfera Pământului”, mai scrie The Guardian. Potrivit EarthSky, estimările preliminare indică că geanta cu instrumente ar trebui să reintre în atmosferă în jurul lunii martie 2024.

Nu este prima dată când un obiect este pierdut în spațiu și nici măcar prima geantă cu instrumente pierdută. În 2008, astronautul Heidemarie Stefanyshyn-Piper a urmărit cum geanta ei s-a desprins în timpul unei încercări de a repara o piesă deteriorată a ISS. Pierderea acelei pungi i-a determinat pe liderii misiunii să schimbe planurile pentru ieșirile în spațiu planificate în timpul misiunii navetei spațiale Endeavour.

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău