Pierderi și riscuri pentru populație și mediul de afaceri. Ce propun partidele parlamentare pentru a depăși criza legată de răspândirea COVID-19 în R.Moldova

  • 25 Martie 2020 13:24
Pierderi și riscuri pentru populație și mediul de afaceri. Ce propun partidele parlamentare pentru a depăși criza legată de răspândirea COVID-19 în R.Moldova

Partidele parlamentare au propus în ultimele două zile mai multe inițiative pentru susținerea populației și a mediului de afaceri în contextul situației de criză legată de răspândirea virusului COVID-19. Printre acestea sunt reducerea sau renunțarea la unele cheltuieli, crearea unui fond special și modificări ale legislației.

Formațiunile politice au lansat propuneri care vizează în special susținerea mediului de afaceri și a unor categorii de cetățeni mai vulnerabili sau a celor care rămân fără venituri din cauza suspendării unor activități economice.

Grupul parlamentar „Pro Moldova” a propus plafonarea salariilor demnitarilor de stat, anularea finanțării partidelor politice, precum și crearea unui fond special pentru lichidarea consecințelor economice. Inițiativa prevede realocarea unor cheltuieli bugetare, inclusiv la crearea unui fond de aproximativ 2 miliarde de lei pentru măsuri speciale de combatere a răspândirii virusului, în domeniul social și pentru susținerea mediului economic.

Deputatul grupului „Pro Moldova”, Vladimir Cebotari, a cerut ca proiectul de lege să fie adoptat în regim de urgență:

Partidul Socialiștilor a anunțat că este gata să doneze banii, care potrivit legii, urmează să-i primească de la bugetul de stat. Președinta formațiunii, Zinaida Greceanîi, s-a adresat Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale să aprobe dispozițiile legale necesare:

Și Platforma Demnitate și Adevăr îi cere Guvernului să examineze posibilitatea adoptării mai multor măsuri pentru a sprijini mediul de afaceri. Printre acestea sunt crearea unor fonduri speciale pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, micșorarea dobânzilor la credite și compensarea plăților salariale pentru angajații disponibilizați în perioada sistării activităților economice.

Totodată, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Ion Chicu în care propune mai multe acțiuni pentru a ajuta cetățenii și mediul de afaceri. Printre acestea sunt acordarea pachetelor alimentare pentru oamenii în vârstă, solitari, majorarea substanțială a salariului personalului medical, acoperirea șomajului tehnic în proporție de 75% din bugetul de stat și alte măsuri.

Guvernul a anunțat că va întreprinde mai multe acțiuni pentru a reduce pierderile și riscurile pentru economie, dar Ion Chicu a avertizat că acestea nu vor putea fi acoperite în totalitate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău