Pierderi de 20 de milioane de dolari în urma embargoului impus de Rusia

  • 16 Decembrie 2013 14:49
Pierderi de 20 de milioane de dolari în urma embargoului impus de Rusia

Producătorii de vin vor înregistra pierderi de aproximativ 20 de milioane de dolari, până la sfârșitul anului, din cauza embargoului impus de Federația Rusă la vinurile moldovenești, a anunțat, luni, 16 decembrie, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

El a menționat, totodată că va continua negocierile cu partea rusă pentru a rezolva această problemă. 

Recolta de struguri în acest an a fost de 600 mii de tone dintre care 500 de mii de tone pentru vinificație. Întreprinderile industriale au produs 160 milioane de litri de vin, dintre care, în 11 luni au fost exportate 120 de milioane de litri în valoare de 190 de milioane de dolari. Exportul a crescut cu 23%, iar principala destinație sunt câteva state din CSI, a declarat Vasile Bumacov.

Vasile Bumacov a declarat că cel mai important pentru producatorii moldoveni este să identifice noi destinații pentru vinurile produse, inclusiv să valorifice oportunitatea oferită de Uniunea Europeană care a decis liberalizarea pieței sale pentru vinurile moldovenești.

Federația Rusă a interzis importurile de vinuri din Republica Moldova, pe 10 septembrie. Pe de altă parte, Uniunea Europeană a decis liberalizarea pieței sale pentru vinurile moldovenești, începând cu 1 ianuarie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău