Pichet al moldovenilor la Ambasada Rusiei din Irlanda, cu un mesaj adresat lui Igor Dodon de un veteran al războiului de pe Nistru
-
02 Martie 2019 18:40
![Pichet al moldovenilor la Ambasada Rusiei din Irlanda, cu un mesaj adresat lui Igor Dodon de un veteran al războiului de pe Nistru Pichet al moldovenilor la Ambasada Rusiei din Irlanda, cu un mesaj adresat lui Igor Dodon de un veteran al războiului de pe Nistru](https://media.radiochisinau.md/image/201903/640x360/c929ef67ea92ee22053bcb83fc09a233.jpg)
Un grup de moldoveni stabiliți în Irlanda a pichetat astăzi Ambasada Rusiei de la Dublin, solicitând Moscovei să-și retragă trupele din Transnistria, conform angajamanetelor pe care și le-a asumat în 1999, la summit-ul OSCE de la Istambul.
Protestarii au aprins lumânări în memoria eroilor căzuți în războiul de pe Nistru, care a început acum 27 de ani, și au scandat „Armata rusă afară!”
„Am decis să venim la ambasada Rusiei și prin gestul nostru să aducem un omagiu celor pe care i-am pierdut în 1992. Deoarece nu putem să fim în locurile sfinte, am decis să venim aici, să îi comemorăm și să mai cerem o dată Rusiei să plece acasă că a uitat să-și ia mantaua și să plece acasă”, a declarat un protestatar, citat de TV8.
În acest context, participanții la pichet i-au îndemnat pe politicienii de la Chișinău să renunțe la afacerile pe care le au în zona transnistreană. „De 27 de ani vedem că această enclavă rămâne aici numai pentru a nu permite Moldovei să se îndrepte spre România și spre Europa”, a subliniat un alt manifestant.
La rândul său, Alexei Verdeș, veteran al conflictului de pe Nistru, stabilit de 18 ani în Irlanda, i-a adresat un mesaj președintelui Igor Dodon. „Ești trădătorul nației!”, i-a spus Alexei Verdeș, citat de Ziarul de Gardă.
Conflictul armat de pe Nistru a început pe 2 martie 1992, între autoritățile constituționale de la Chișinău și forțele separatiste de la Tiraspol, ca urmare a autoproclamării independenței așa-numitei republici moldovenești nistrene, după destrămarea fostei URSS. Acordul de încetare a focului a fost semnat pe 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă. În timpul conflictului, circa 300 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 3500 au fost mutilate.