(FOTO) Acțiuni de comemorare la 27 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. Snegur justifică acordul de încetare a focului semnat cu Rusia
-
02 Martie 2019 12:30
Veteranii conflictului armat de pe Nistru și autoritățile de la Chișinău au marcat astăzi 27 de ani de la declanșarea războiului care a provocat moartea a circa 300 de persoane și mutilarea altor câteva mii.
Combatanții s-au adunat în această dimineață în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului, apoi au mers în marș spre Memorialul „Mamei îndurerate”, unde au depus flori, în memoria celor căzuți în lupte.
Primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, care conducea țara în timpul războiul de pe Nistru, a declarat la evenimentul de comemorare că a procedat corect atunci când a semnat acordul de încetare a focului.
„27 de ani în urmă, în plină demarare a statului independent R. Moldova, separatiștii de la Tiraspol, fiind susținuți politic, logistic și militar de cercurile ostile de la Moscova au declanșat un adevărat război (...) Noi nu dispuneam de atribuțiile necesare de luptă, chiar dacă am reușit să soluționăm unele probleme de acest gen totuna nu eram în stare să ținem piept forței armatei a 14 rusești, care la 19 mai 1992, s-a implicat direct în luptă din partea separatiștilor (...) În pofida criticii, consider că am procedat corect și am ales unica cale rezonabilă de a curma războiul”, afirmă Mircea Snegur.
Premierul Pavel Filip și-a exprimat recunoștința și aprecierea pentru curajul și devotamentul celor care au luptat pentru integritatea și suveranitatea R. Moldova.
„Am reușit să aducem subiectul retragerii trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova la tribuna ONU și în acest an va fi discutată această problemă. Ridicând acest subiect în atenția comunității mondiale, până la urmă vom reuși să eliberăm R. Moldova de trupe armate străine”, susține Pavel Filip.
Conflictul armat de pe Nistru a început pe 2 martie 1992, între autoritățile constituționale de la Chișinău și forțele separatiste de la Tiraspol, ca urmare a autoproclamării independenței așa-numitei republici moldovenești nistrene, după destrămarea fostei URSS. Acordul de încetare a focului a fost semnat pe 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă. În timpul conflictului, circa 300 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 3500 au fost mutilate.