PIB-ul României ar crește cu 40 miliarde de dolari după investițiile în sectorul petrolier din Marea Neagră

  • 07 Mai 2018 11:53
PIB-ul României ar crește cu 40 miliarde de dolari după investițiile în sectorul petrolier din Marea Neagră

Investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 de miliarde de dolari și un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul României, până în anul 2040, se arată într-un studiu realizat de Deloitte, la solicitarea Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN).

Cea mai mare sumă, respectiv 9,5 miliarde de dolari, va fi reprezentată de impozitul pe profitul companiilor. Din TVA și accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contribuțiile la asigurările sociale - 6,5 miliarde de dolari, iar din redevențe - 5,5 miliarde de dolari, potrivit Agerpres. 

Tot în aceeași perioadă, aceste investiții vor susține anual, în medie, peste 30.000 de locuri de muncă. Analiștii estimează că producția de gaze offshore se va ridica la 170 de miliarde de metri cubi, din care 35% va fi exportată.

„Există premise ca 65% din acest gaz să fie consumat în România", a declarat Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte, luni, în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia lansării raportului.

Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde de dolari în proiectele din Marea Neagră, în perioada 2018 - 2040, conform raportului.

„Din aceste investiții, 54% vor genera impact pentru economia noastră, restul fiind achiziții din import", a mai spus Nicolescu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău