Acordul de Liber Schimb cu UE: Doar rezultate pozitive în primii 2 ani, dar nesigure

  • 11 Aprilie 2017 18:15
0%
00:00:00
00:00:00

Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană care este implementat în Republica Moldova de mai bine de doi ani, aduce doar rezultate pozitive, dar acestea pot fi durabile cu condiția ca să fie sporită competitivitatea produselor moldovenești, prin susținerea producătorilor autohtoni. Sunt concluziile unui studiu realizat de Centrul Analitic Expert-Grup.

La mai bine de doi ani de la implementarea Acordului de instituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, exporturile Republicii Moldova către UE au crescut cu aproape 7%. Cele mai căutate pe piețele europene au fost produsele agroalimentare, mai exact grâul, porumbul, orzul și zahărul. Exportul acestora a înregistrat o majorare în termeni valorici de circa 25%. 

„UE și-a consolidat poziția de cel mai important partener comercial la export, în pondere de 65%. Exporturile spre Federația Rusă sunt în mare parte reexporturi și acestea s-au diminuat. În 2015, reexporturile spre Rusia au constituit circa 60% din totalul exporturilor”, a declarat autorul studiului, Vadim Gumene.

Evoluții pozitive a înregistrat și exportul de vin, dar și cel al mierii naturale – unul din puținele produse de origine animală admise deocamdată la export în UE.

Studiul mai arată că cel mai important partener comercial al Republicii Moldova rămâne a fi România cu o pondere de 25% în totalul exporturilor, urmată de Italia și Germania cu ponderi de 9,7% și respectiv 6,2%.

În pofida temerilor, produsele din Uniunea Europeană nu au invadat piața autohtonă. 

„Piața UE este principala piața pentru produsele noastre. Numărul de companii care exportă în UE este în creștere. Importurile din UE sunt în creștere, însă rata de creștere este mai mică decât în rata exportului”, a constatat șeful Direcției coordonarea politicilor economice europene și DCFTA de la Ministerul Economiei, Octavian Berzan.

Șefa Secției Politici, Presă și Informare în cadrul Delegației UE la Chișinău, Urszula Pałłasz, a declarat că după semnarea Acordului de Asociere și a celui Liber Schimb, relațiile Uniunii Europene cu Republica Moldova se dezvoltă într-o manieră nouă, axată pe asocierea politică și integrarea economică, iar Uniunea Europeană își dorește ca Republica Moldova să fie o țară rezistentă.

Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană a fost semnat la 26 iunie 2012 la Bruxelles, și a intrat în vigoare odată cu ratificarea acestuia de Parlamentul de la Chișinău pe 2 iulie și de Parlamentul European pe 13 noiembrie a aceluiași an.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău