Piața din România devine o destinație tot mai importantă pentru fructele din Republica Moldova

  • 24 Noiembrie 2023 13:33
Piața din România devine o destinație tot mai importantă pentru fructele din Republica Moldova

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, cu suportul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a participat ieri în calitate de partener al forumului RO Fruits & Vegetables Show 2023, un eveniment emblematic al profesioniștilor din industria de fructe și legume din România, transmite MOLDPRES.

Directorul executiv al asociației, Iurie Fală, a prezentat perspectiva sectorului de fructe proaspete din Moldova, dinamica exporturilor în România, potențialul și oportunitățile de colaborare cu retaileri și distribuitori din România.

„Piața românească este considerată de către producătorii moldoveni drept piață autohtonă. Exporturile de fructe către această destinație sunt în creștere constantă, iar unul dintre obiectivele Moldova Fruct, conform strategiei de marketing, este realizarea unei prezențe de 70% din cantitatea de mere importată pe piața românească. Colaborând cu rețelele românești, ne extindem în Europa. În același timp, comunicarea cu partenerii din România ne permite să îmbunătățim standardele de calitate, sortimentul, ambalajul”, a estimat Iurie Fală.

La forum au participat și 14 producători și exportatori de fructe, membri ai Moldova Fruct, care au avut acces la panelurile conferinței, publicația specializată Legume-Fructe, având prilejul să discute cu reprezentanții celor mai importante rețele de magazine, distribuitori și comercianți din România.

Piața României este o destinație importantă pentru fructele moldovenești. În primele zece luni ale anului 2023, către țara vecină au fost exportate peste 16 mii tone de prune, cu 34% mai mult decât în anul 2022. Totodată, anual, Moldova exportă în jur de 13 mii tone de struguri și începând cu 2022, mai mult de 10 mii tone de mere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău