Piața criptomonedelor se prăbușește. Cât valorează, în realitate, un bitcoin

  • 03 Februarie 2018 08:46
Piața criptomonedelor se prăbușește. Cât valorează, în realitate, un bitcoin

Mai mult de 100 de miliarde de dolari au dispărut pur și simplu din valoarea de piață în doar 24 de ore. Cele mai importante sunt la jumătate față de vârfurile atinse. Au fost economiști care au spus că valoarea un bitcoin este în realitate zero, și opiniile lor au fost desconsiderate.

Însă avem un calcul care vine cu o valoare considerată fundamentală, bazată pe calcule. Și din aritmetica simplă iese o valoare de 20 de dolari, potrivit Digi24.

Valoarea de piață a tuturor criptomonedelor a ajuns astăzi la aproximativ 400 de miliare de dolari. Bitcoin-ul, cea mai populară monedă virtuală, scăzuse la un moment dat cu 10% până spre 8.000 de dolari, cea mai mică valoare din ultimul an, în condițiile în care la sfârșitul anului trecut valora 19.000 de dolari.

De asemenea, și celelalte criptomonede precum, Ethereum, Litcoin și Ripple au fost cotate în scădere în această dimineață. Preocupările legate de o reglementare mai strictă, interzicerea publicității de pe Facebook în ceea ce privește banii virtuali și investigațiile privind anumite companii care ar fi colaborat pentru a umfla valoarea Bitcoin - toate au contribuit la declinul valorii de piață. Și veștile negative care ar putea afecta și mai mult piața criptomonedelor nu se opresc aici. Ministrul de Finanțe al Indiei a declarat că țara dorește să elimine utilizarea monedelor virtuale în economia țării, pentru că nu consideră că ar fi un mijloc legal de plată, potrivit CNBC.

Nivelul la care este cotat orice, în cazul nostru o monedă virtuală, este dat evident de cerere și ofertă. Plus niște speculații și piață nereglementată în această speță.

Însă se poate stabili și o valoarea fundamentală pentru o monedă. Doi economiști, un profesor și un manager de fond de investiții vin cu o cotație pentru bitcoin care ar putea fi șocantă pentru cei care au plasamente de acest fel - valoarea fundamentală ar fi 20 de dolari sau ușor sub. Iar raționamentul lor e destul de solid și ține de calitatea sa de monedă, ca mijloc de plată. Acolo i se vede valoarea. Datele arată că masa monetară de bitcoin ar fi în jurul a 15 milioane de monede. Se fac plăți cu bitcoin în jurul de 100 de milioane de dolari pe lună, adică 1,2 miliarde pe an. Prin urmare, dacă e considerat monedă, teoretic, fiecare bitcoin ar circula de patru ori pe an pentru a face acel nivel de tranzacții. Ar fi 60 de milioane de plăți cu bitcoin pentru a acoperi 1,2 miliarde de dolari în tranzacții bitcoin. O simplă împărțire dă valoarea adevărată de piață - 20 de dolari. Evident dacă ar deveni mult mai populară și mai folosită atunci valoarea sa ar urca, dar ar trebui să existe de o mie de ori mai multe tranzacții pentru a ajunge la valoarea de acum.

Doar că bitcoin a fost de fapt tezaurizare, plasament făcut pentru a câștiga din valoare, nu pentru a tranzacționa. Și acolo au fost doar încredere și optimism deșănțat.

Iar unul dintre motivele care a dus în toamnă la creșterea explozivă a fost de fapt otravă. Acceptarea la tranzacționare a instrumentelor derivate cu suport în bitcoin, pe piața reglmentată a deschis posibilitate de a shorta, de a paria cu profit pe scădere. Și acolo s-au acumulat ordine ale băieților care știu piață și au făcut bani pe seama entuziaștilor neștiutori atrași de un câștig rapid fără a avea habar cum funcționează.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău