Piața achizițiilor publice în țările UE va fi deschisă pentru agenții economici
-
27 Ianuarie 2014 09:33
Agenții economici din Republica Moldova vor putea participa la achizițiile publice organizate în țările Uniunii Europene, după semnarea Acordului de Asociere.
Textul documentului, parafat la Vilnius în toamna anului trecut, mai prevede crearea unei autorități independente care să examineze plângerile în domeniul achizițiilor publice și ajustarea legislației în domeniu la standardele europene.
Unul dintre avantajele de care vor putea beneficia agenții economici din Republica Moldova odată cu semnarea Acordului de Asociere, este deschiderea pieței achizițiilor publice. Astfel, chiar din momentul intrării în vigoare a documentului, aceștia vor fi liberi să participe la tendere organizate de instituțiile europene, spune ministrul adjunct al Finanțelor, Ștefan Creangă.
În ceea ce privește armonizarea legislației, autoritățile de la Chișinău s-au angajat să o racordeze la acquis-ul comunitar în decursul a 9 luni, de la semnare. În primul rând, ar urma să fie creată o autoritate independentă care să examineze plângerile și încălcările în domeniu, a adăugat viceministrul Finanțelor, Ștefan Creangă.
Datele reflectate în rapoartele de audit ale Curții de Conturi arată că dintre neregulile în administrarea finanțelor publice, cele legate de achizițiile publice produc cele mai mari prejudicii, a subliniat Tatiana Savva, economist al Centrului Analitic Expert Grup.
O altă prevedere a Acordului de Asociere se referă la companiile de stat, dar și la cele private, care oferă utilități publice, precum servicii de apă și canalizare, energie electrică, servicii de poștă, care au o poziție dominantă piață. Acestea vor fi obligate să organizeze achiziții publice la cumpărarea materiei prime pentru prestarea serviciilor.