Philippe Kern: Cultura inspiră economia, planificarea urbană, educația, oamenii și face orașul mai atractiv pentru investitori
-
06 Mai 2017 08:38
Dezvoltarea orașelor Republicii Moldova prin valorificarea potențialului creativ al acestora poate atrage investitori și poate contribui la creșterea economică. Sunt câteva dintre ideile experților internaționali în domeniul urbanismului și arhitecturii, veniți la Chișinău, la Forumul Cultural Național din Republica Moldova, cu genericul „Orașe creative și durabile: Rolul culturii și creativității în dezvoltarea urbană”.
Resursele culturale sunt elemente importante în dezvoltarea unui oraș, deși uneori acestea sunt marginalizate, fiind considerate doar elemente de divertisment. În prezent, aproape fiecare oraș din Europa se întreabă cum să-și fac urba mai atractivă și cum să dezvolte noi activități economice, susține expertul Philippe Kern, venit din Belgia pentru a împărtăși Republicii Moldova experiența strategiilor creative în orașe.
„Dacă integrezi elementele culturale în strategia de dezvoltare a orașului, poți vedea cum cultura inspiră economia, planificarea urbană, educația, oamenii și poate face orașul mai atractiv, inclusiv pentru investitori. Trebuie să ne întrebăm și să găsim care este identitate unor oraș, care este acel lucru din orașul nostru care nu mai există nicăieri în lume și anume acest aspect trebuie să fie dezvoltat pentru a face acest loc special, astfel încât oamenii să vrea să vină aici”, a declarat Philippe Kern.
Expertul mai punctează că dezvoltarea unui oraș creativ este posibilă prin voință politică, investiții și prin colaborării cu oamenii și instituțiile de artă.
Forumul Cultural Național din Moldova cu genericul „Orașe creative și durabile: Rolul culturii și creativității în dezvoltarea urbană” a adunat la Chișinău mai mulți experți internaționali, care au pregătit ateliere de lucru, unde vor discuta strategiile de dezvoltare a unor orașe creative. De exemplu, mai studenți de la Arhitectură de la Universitatea Tehnică propun o reproiectare a bulevardului Grigore Vieru din Capitală.
„Am încercat să facem ceva econom și simplu, spre exemplu am reprezentat niște scaune de odihnă, care arată destul de natural ca niște pietre, dar care sunt comode. Noi am reprezentat și o cafea care poate fi transformată care să poată fie strânsă pe timp de noapte. Am proiectat și un bust al lui Grigore Vieru, dar într-o manieră stilizată, printr-o carte. În privința iluminării, am pregătit o iluminare sub formă de tricolor, să fie culori mai aprinse”, a constatat Philippe Kern.
La finalul Forumului, care se desfășoară la Chișinău, pe 4 și 5 mai, va fi făcută o prezentare a propunerii pentru dezvoltarea orașelor creative în Moldova.