Philip Lane a fost confirmat în funcția de economist șef al Băncii Centrale Europene

  • 29 Mai 2019 09:35
Philip Lane a fost confirmat în funcția de economist șef al Băncii Centrale Europene

Irlandezul Philip Lane va fi viitorul economist șef al Băncii Centrale Europene (BCE), el se va alătura în acest weekend comitetului executiv al instituției, informează publicația Irish Times, transmite Agerpres.

În vârstă de 49 de ani, Philip Lane conduce Banca Centrală a Irlandei din 2015. În mandatul său, Irlanda a cunoscut o creștere economică solidă grație programului de asistență acordat de Uniunea Europeană între 2011 și 2014, care a ajutat țara să depășească cea mai gravă criză financiară de după cel de-al doilea război mondial.

Chiar dacă cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE reprezintă instanța care decide politica monetară, comitetul executiv este cel care formulează propunerile și stabilește agenda instituției. Cei șase membri ai comitetului executiv al BCE sunt numiți pentru un mandat de opt ani, care nu poate fi reînnoit.

Numirea lui Lane, considerat un susținător al liniei de gândire promovată de președintele BCE, Mario Draghi, este văzută ca esențială pentru asigurarea continuării sprijinului pentru politica monetară relaxată adoptată în ultimii ani de BCE.

Începând cu data de 1 iunie, Philip Lane îl înlocuiește pe Peter Praet în funcția de economist șef al BCE. Mandatul de opt ani al lui Peter Praet expiră la 31 mai 2019. În afară de Mario Draghi, președintele BCE, Philip Lane va fi singurul membru al comitetului executiv cu un doctorat în economie, obținut în 1995 la Harvard.

Numirea lui Philip Lane în postul de economist șef al BCE vine într-un moment dificil pentru instituția cu sediul la Frankfurt, care ar fi trebui să înceapă să majoreze dobânzile în 2019, o sarcină complicată de încetinirea ritmului de creștere în zona euro și de nivelul redus al inflației.

În paralel, trei dintre cei șase membri ai boardului executiv al BCE sunt programați să se retragă în 2019, inclusiv președintele Mario Draghi, iar după alegerile europarlamentare din această lună va urma o reînnoire a principalelor poziții politice din blocul comunitar, inclusiv cea de președinte al Comisiei Europene.

Pe lângă cei trei membri ai boardului BCE, guvernatorii Băncilor Centrale din Belgia, Austria, Estonia, Slovacia și Cipru ar urma să fie înlocuiți și ei în cursul acestui an. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău