Petru Macovei: 2024 este un an cu foarte mare miză, nu doar în Republica Moldova, ci cel puțin undeva în 40 de țări ale lumii au loc alegeri, de aceea este important ca măsurile anti propagandă să fie intensificate
-
20 Decembrie 2023 08:29
Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat, pentru TVR Moldova, că este o evoluție bună faptul că R. Moldova are un proiect al strategiei naționale de securitate, document care nu exista anterior. „Spațiu informațional din R. Moldova este la fel de ciuruit de propagandă cum era și anterior, chiar dacă s-au luat niște măsuri, bineînțeles că oamenii cunosc prin decizia Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale au fost suspendate temporar licențele a șase și apoi a altor șase televiziuni,” a declarat Petru Macovei, director API, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.
„A fost decizia ale Serviciului de Informație și Securitate prin care au fost blocate zeci de site-uri de propagandă. Însă, toate aceste măsuri au avut un efect doar pentru moment și nu sunt soluții sustenabile pentru că a avut o reconfigurare a televiziunilor care pe alte canale, pe alte licențe. În jumătate de oră după ce a fost închis site-ul „Komsomolskaya Pravda” o reapărut din nou cu alt URL, deci sunt soluții de moment și autoritățile sunt oarecum nevoite oarecum să acționeze acum în regim de pompieri. De aceea, este important să avem o orientare strategică,” a spus Petru Macovei.
„Fostul președinte, Igor Dodon, nu a avut niciun interes să avem o strategie bună de securitate, a respins orice încercări, au fost și atunci încercări ale unor oameni din eșanul doi al puterii de a face o strategie bună în care să nunațăm exact amenințările pe care le comportă Rusia în raport cu Republica Moldova. Acum avem un proiect din punctul meu de vedere foarte bun, el se află acum în Parlament, fiind transmis de către Președinție. Sper foarte mult să fie adoptat și să urmeze și acțiuni concrete, acum spațiul informațional moldovenesc în continuare este intoxicat de influențele străine și asta se întâmplă inclusiv prin multitudinea de posturi de televiziune care continuă să le transmită conținut rusesc. Nu știi pentru că ele sunt interzise de lege, dar conținutul rusesc care rămâne în esența sa, la fel, este purtător de lumea rusă, de modalitatea de a gândi. În plus, în contextul acestor reconfigurări și canalele de propagandă au înțeles cât de eficiente pot fi rețelele sociale și atunci mesajele propagandistice merg acum în primul rând pe canale de Telegram, și Tik-tok care sunt tot mai populare în Republica Moldova, conform sondajelor. Corespunzător lucrurile stau încă destul de rău și din punctul acesta de vedere eforturile trebuie în continuare coagulate pentru a obține într-o perioadă de timp relativ scurtă un efect. Ținând cont de faptul că 2024 este un an cu foarte mare miză, nu doar în Republica Moldova, ci cel puțin undeva în 40 de țări ale lumii au loc alegeri și ele sunt importante, de aceea este important ca măsurile anti propagandă să fie intensificate,” a mai adăugat Petru Macovei, director API.