Petru Bogatu: Rogozin încă nu și-a revenit după ce a pupat ușa spațiului aerian românesc (Revista presei)

  • 02 August 2017 10:28
Petru Bogatu: Rogozin încă nu și-a revenit după ce a pupat ușa spațiului aerian românesc (Revista presei)

Revista presei din 2 august

Jurnalistul Petru Bogatu constată că vicepremierul rus Rogozin încă nu și-a revenit după ce a pupat ușa spațiului aerian românesc și s-a întors cu coada între picioare la Moscova. Și președintele Republicii Moldova pare că nu s-a dezmeticit deocamdată după ce, împreună cu ambasadorul rus Muhametșin, l-a așteptat degeaba pe Rogozin mai multe ore în aeroport. Ambii nu contenesc a tuna și a fulgera, amenințând cu răzbunarea, iar reacțiile lor pe cât de emoționale, pe atât de disproporționate denotă neputință și perplexitate. Petru Bogatu susține în editorialul său din deschide.md că Dmitri Rogozin nu numai că și-a dat cu stângul în dreptul, încrâncenându-se să vină nepoftit în Republica Moldova. Gafând monumental, el a dat în vileag slăbiciunile Rusiei care, lipsită de soft power, nu-și poate impune în această zonă geopolitică nici măcar propriul vicepremier, darămite stăpânirea. Totodată, umilit și forțat să-și ia tălpășița, el a arătat tuturor fanilor lui Putin din Republica Moldova că Dodon, furnizorul de speranțe velicoruse, este un trișor falit care vinde aer.

Nostalgicii după Maica Rusia urmăresc acum în direct un fel de documentar de groază. Regele iluziilor din care se hrănesc ei este gol, conchide publicistul.

Adevărul observă că vicepremierul Federației Ruse, Dmitrii Rogozin, a șters toate postările sale de pe Facebook și Twitter în care a atacat România, în contextul anulării vizitei sale la Chișinău, după ce Bucureștiul a interzis aeronavei în care se afla oficialul rus să survoleze spațiul aerian român. De asemenea, Rogozin a șters și link-ul cu interviul său acordat pe 29 iulie pentru Rossia24, unde a declarat că România este o marionetă a Statelor Unite.

De îndată ce a făcut cale-ntoarsă și a ajuns la Moscova, Dmitrii Rogozin a postat un mesaj pe contul său de Twitter în care amenința România: Așteptați un răspuns, nemernicilor”, a scris acesta. Adevărul se întreabă dacă regretă amenințările la adresa României? Rogozin, după ce a șters toate postările de pe Facebook și Twitter în care a criticat Bucureștiul.

Ziarul National reține declarațiile vicepremierului rus la postul Rossia 24. Rogozin l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc că ar fi amestecat în împiedicare sa de a ajunge la Chișinău și l-a amenințat pe acesta în calitatea lui de cetățean rus: „Apropo, el este și cetățean al Federației Ruse, și cetățean al încă vreo 50 de țări. În esență, el este principalul păpușar din țară și această istorie este mâna lui. Cel puțin așa spun sursele noastre moldovenești cu autoritate”. În aceeași emisiune, vicepremierul rus a comparat delegația guvernamentală a R.Moldova care a mers anul trecut la Moscova cu „o șatră”.

În Timpul găsim un interviu cu Konstantin von Eggert, analist politic la TV Rain, considerată singura televiziune independentă din Rusia, și fost șef al biroului BBC din capitala rusă. Konstantin von Eggert, care este și fost coleg de universitate a lui Dmitrii Rogozin explică ce a urmărit acesta în călătoria lui spre Chișinău, anunțată din timp pe rețelele sociale, astfel încât autoritățile române să știe că el era în acel avion? Într-un interviu acordat pentru Jurnalul de Seară, el le explică românilor la ce se pot aștepta de la acest vicepremier rus și, mai important, de la Vladimir Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău