Petru Bogatu: Rogozin încă nu și-a revenit după ce a pupat ușa spațiului aerian românesc (Revista presei)

  • 02 August 2017 10:28
Petru Bogatu: Rogozin încă nu și-a revenit după ce a pupat ușa spațiului aerian românesc (Revista presei)

Revista presei din 2 august

Jurnalistul Petru Bogatu constată că vicepremierul rus Rogozin încă nu și-a revenit după ce a pupat ușa spațiului aerian românesc și s-a întors cu coada între picioare la Moscova. Și președintele Republicii Moldova pare că nu s-a dezmeticit deocamdată după ce, împreună cu ambasadorul rus Muhametșin, l-a așteptat degeaba pe Rogozin mai multe ore în aeroport. Ambii nu contenesc a tuna și a fulgera, amenințând cu răzbunarea, iar reacțiile lor pe cât de emoționale, pe atât de disproporționate denotă neputință și perplexitate. Petru Bogatu susține în editorialul său din deschide.md că Dmitri Rogozin nu numai că și-a dat cu stângul în dreptul, încrâncenându-se să vină nepoftit în Republica Moldova. Gafând monumental, el a dat în vileag slăbiciunile Rusiei care, lipsită de soft power, nu-și poate impune în această zonă geopolitică nici măcar propriul vicepremier, darămite stăpânirea. Totodată, umilit și forțat să-și ia tălpășița, el a arătat tuturor fanilor lui Putin din Republica Moldova că Dodon, furnizorul de speranțe velicoruse, este un trișor falit care vinde aer.

Nostalgicii după Maica Rusia urmăresc acum în direct un fel de documentar de groază. Regele iluziilor din care se hrănesc ei este gol, conchide publicistul.

Adevărul observă că vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, a şters toate postările sale de pe Facebook şi Twitter în care a atacat România, în contextul anulării vizitei sale la Chişinău, după ce Bucureştiul a interzis aeronavei în care se afla oficialul rus să survoleze spaţiul aerian român. De asemenea, Rogozin a şters şi link-ul cu interviul său acordat pe 29 iulie pentru Rossia24, unde a declarat că România este o marionetă a Statelor Unite.

De îndată ce a făcut cale-ntoarsă şi a ajuns la Moscova, Dmitrii Rogozin a postat un mesaj pe contul său de Twitter în care ameninţa România: Aşteptaţi un răspuns, nemernicilor”, a scris acesta. Adevărul se întreabă dacă regretă ameninţările la adresa României? Rogozin, după ce a şters toate postările de pe Facebook şi Twitter în care a criticat Bucureştiul.

Ziarul National reține declarațiile vicepremierului rus la postul Rossia 24. Rogozin l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc că ar fi amestecat în împiedicare sa de a ajunge la Chișinău și l-a amenințat pe acesta în calitatea lui de cetățean rus: „Apropo, el este şi cetăţean al Federaţiei Ruse, şi cetăţean al încă vreo 50 de ţări. În esenţă, el este principalul păpuşar din ţară şi această istorie este mâna lui. Cel puţin aşa spun sursele noastre moldoveneşti cu autoritate”. În aceeași emisiune, vicepremierul rus a comparat delegația guvernamentală a R.Moldova care a mers anul trecut la Moscova cu „o șatră”.

În Timpul găsim un interviu cu Konstantin von Eggert, analist politic la TV Rain, considerată singura televiziune independentă din Rusia, şi fost şef al biroului BBC din capitala rusă. Konstantin von Eggert, care este și fost coleg de universitate a lui Dmitrii Rogozin explică ce a urmărit acesta în călătoria lui spre Chișinău, anunţată din timp pe reţelele sociale, astfel încât autorităţile române să ştie că el era în acel avion? Într-un interviu acordat pentru Jurnalul de Seară, el le explică românilor la ce se pot aştepta de la acest vicepremier rus și, mai important, de la Vladimir Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
10 °C
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,5 m/s
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
23 °C
Vin
23 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău