Petru Bogatu: Reținerea Directorului liceului „Orizont” poate ridica semne de întrebare la Washington (Revista presei)
-
04 Aprilie 2018 11:15
Reținerea turcului Turgay Șen, directorul general al rețelei de licee private „Orizont” din Republica Moldova, finanțat de scriitorul, filantropul și clericul Fethullah Gulen, este o greșeală impardonabilă a autorităților moldovene, consideră ziaristul Petru Bogatu. Acesta scrie în Telegragh.md că acuzațiile de terorism ce i se adic sunt niște chichițe ale Ankarei pe care justiția de la Chișinău, dacă nu a înnebunit încă, nu ar trebui să și le asume.
Ceea ce contează cu adevărat este faptul că la ora actuală Fethullah Gulen se află ostentativ sub protecție americană și nimeni dintre aliații SUA nu a dat curs ceririlor lui Erdogan de arestre a acestuia sau a oamenilor săi. Faptul că procurorii de la Chișinău s-au lăsat atrași în cursa întinsă de Ankara este dezamăgitor și poate ridica semne de întrebare la Washington în ceea ce privește sinceritatea orientării pro-americane a actualei guvernări din Republica Moldova. Autorul speară că factorii decizionali își vor da seama cât este de periculos să mănânce acum rahat turcesc și vor părăsi grabnic acest ospăț veninos.
Nicolae Negru observă în cazul acesti rețineri o posibilă urmă a complicității autorităților Republicii Moldova cu Erdogan, care a avut, după Putin, cele mai multe întâlniri cu Dodon. Editorialistul subliniază că ridică semne de întrebare generozitatea bruscă pe care o manifestă președintele turc față de președintele moldav, oferindu-se să aloce 7 milioane de euro pentru reparația Președinției de la Chișinău.
Fără îndoială, această tranzacție moldo-turcă nu poate fi realizată, dacă nu există girul Guvernului și, în ultima instanță, al „coordonatorului executiv”. Avem, prin urmare, încă o dovadă - indirectă, dar certă - a unor legături neafișate între Plahotniuc și Dodon, conchide Nicolae Negru.
Dacă lor nu le pasă de drepturile omului, de democrație și reputația statului încăput pe mâinile lor, ar fi ridicol să sperăm că se vor gând la elevii și învățătorii acestor școli. Cu atât mai mult, ei vor evita să verse lumină asupra acestui caz, afirmă jurnalistul în Ziarul Național.
Analistul politic Iulian Chifu observând epopeea candidaturii partidelor pro-europene din stradă, furtul startului de către Andrei Năstase și smulgerea cu forcepsul a candidaturii sale susținută de PAS. Văzând candidatul PL, Valeriu Munteanu, și pe cel al PSRM, Ion Ceban și eventualul candidat independent Silvia Radu – încă neanunțat dar măsurat – trage concluzia că rezultatul alegerilor locale ar fi unul dezastruos pentru dreapta pro-europeană de opoziție de la Chișinău.
O fărâmițare a opțiunilor, cu un Valeriu Munteanu ce strânge mai multe voturi decât Andrei Năstase îl aruncă pe acesta în derizoriu, îi distruge partidul și afectează major și viitorul scor al PAS. Plus neintrarea în turul doi și pierderea alegerilor pentru Chișinău. Și perspectiva alegerilor generale. Iulian Chifu sugerează în deschide.md actualilor candidați înscriși în cursa electorală pentru municipiul Chișinău să se retragă și să fie susținută o persoană agreată de toate partidele proeuropene. După Iulian Chifu, Igor Munteanu, unul din cei mai bine mobilați experți ai opoziției, capabil să realizeze proiecte de politici publice, cunoscut tuturor partidelor implicate, este capabil să câștige alegerile la Chișinău.
Pentru alegerile Parlamentare, portalul Tribuna vede câteva posibile scenarii: 1) Socialiștii preiau puterea de sine stătător, având 55-60 mandate de deputat (șanse de realizare a scenariului – 40%); 2) socialiștii acumulează sub 50 mandate de deputat și, atrăgând câțiva deputați cu viziuni de stânga, oricum guvernează ca un singur partid (șanse de realizare a scenariului – 30%); socialiștii acumulează puțin peste 40 de mandate de deputat și în acest caz sunt nevoiți să accepte formarea unei coaliții de guvernare cu alt partid (șanse de realizare a scenariului – 15%); 4) socialiștii acumulează puțin peste 40 de mandate de deputat și toți ceilalți se unesc împotriva lor, lăsându-i în opoziție ca și pe comuniști în 1998 (șanse de realizare a scenariului – 15%).