Petru Bogatu: Niște oameni care nu au făcut nimic în viața lor s-au cățărat sus și ne dau lecții de europenism și democrație liberală (Revista presei)
-
03 Mai 2018 11:00
Ziarul Național explică de ce dosarele Filat, Șor și Chirtoacă au fost sau mai sunt judecate cu ușile închise. Examinarea dosarelor de către instanțele de judecată cu ușile închise este „o procedură legală” în R. Moldova, aplicată începând cu anul 1961, susține procurorul general al R. Moldova, Eduard Harunjen, care consideră că în cazul lui Vlad Filat, Ilan Șor sau Dorin Chirtoacă se procedează „corect”. Harunjen declară că procurorii au cerut procese închise pentru a evita „ruperea din context” a unor depoziții și afirmă că, după ce procesul lui Filat s-a încheiat și sentința a fost publicată, „nimeni nu mai prezintă niciun interes”.
Petru Bogatu observă în editorialul său din deschide.md că la ora actuală în Republica Moldova, locul foștilor brigadieri și președinți de soviete raionale, ajunși peste noapte conducători de stat, l-au luat speranțele vieții publice care au urcat în vârfurile ierarhiilor politice pe coama așteptărilor populare de schimbare și reînnoire. Și aceștia nu au bătut pasul pe loc.
Au păstrat, multiplicat și au perfecționat vechile scheme mafiote ale predecesorilor ieșiți din cărți. Eșichierul este doldora de farsori fără scrupule, de fripturiști orgolioși fără decență și fără vreo vocație de a conduce o autoritate publică. Niște oameni care nu au făcut nimic în viața lor s-au cățărat sus și ne dau lecții de europenism și democrație liberală. Nu e de mirare că așa-zisa viață politică de la Chișinău este țigăneală curată. Calomnia, loviturile sub centură, atacul la persoană și lucrătura pe la spate – acesta este arsenalul noilor idoli ai publicului credul. Potrivit autorului, nu toți politicienii noii generații ar fi o apă și un pământ. Sunt destule figuri promițătoare printre ei. Însă impresia generală pare dezolantă.
Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, cel care în campania prezidențială l-a sprijinit deschis pe Igor Dodon și a criticat-o pe Maia Sandu, afirmă că „achită cu rugăciuni” pentru serviciile de transport, scrie Adevărul. Preotul a fost văzut duminică, 29 aprilie, urcând într-un Mercedes de lux, parcat în curtea unei catedrale din Bălți. Slujitorul lui Dumnezeu a negat că mașina îi aparține, dar a recunoscut că se folosește de serviciile automobilului.
Ziarul amintește că pe 4 noiembrie 2016, în plină campanie electorală, Marchel a organizat o conferință de presă în care își anunța deschis sprijinul pentru candidatul la funcție de președinte al țării, Igor Dodon, afirmând că acesta este creștin, iar Maia Sandu nu, deoarece este susținută de comunitatea LGBT.
Ziarul de Gardă propune o rundă de ping-pong electoral cu pretendenții la fotoliul de primar de Chișinău. Corupția continuă să fie punctul slab al Moldovei. Ea ne golește buzunarele, alungă tinerii din țară, lasă în beznă și singurătate bătrânii, omoară oamenii în spitale și alimentează oligarhii. Deși au fost pornite mai multe dosare de corupție la nivel înalt, inițiate cu mare tam-tam pe parcursul anilor 2016-2017, s-au finalizat în tăcere, cu pedepse non-privative de libertate.
Poșta Moldovei, întreprinderea de stat cu venituri mari și directori bogați, are angajați care zilnic trebuie să facă față condițiilor meteo nefavorabile, drumurilor pline de gropi și noroi și salariilor prea mici care nu le ajung nici măcar pentru minimul necesar. În articolul „Luxul și sărăcia Poștei Moldovei” aflați povestea poștașului care parcurge lunar sute de kilometri ca să împartă ziarele și pensiile oamenilor din satul Lozova, muncă remunerată doar cu 1200 de lei.
Tot în ediția de astăzi a Ziarului de Gardă aflați noi povești de viață ale moldovenilor care au plecat peste hotarele țării.