Petru Bogatu: Dodon, dacă nu exista, trebuia inventat

  • 29 Noiembrie 2016 09:35
Petru Bogatu: Dodon, dacă nu exista, trebuia inventat

Revista presei din 29 noiembrie 2016

Nicolae Negru observă în Ziarul National un prim nor a apărut la orizontul coabitării armonioase între președintele socialist ales, Igor Dodon, și majorității parlamentare, al cărei „coordonator executiv” a înclinat, în mod perfid, cu greutatea holdingul său mediatic, balanța victoriei electorale spre candidatul prorus împotriva celui proeuropean. Faptul că Dodon dorește un procuror general din afara sistemului, că e hotărât să nesocotească poziția CSP, nu înseamnă neapărat că este animat de dorința de a scoate statul „din captivitate”, cum declară el și tovarășii săi. Aceasta ar putea însemna contrariul: că lui Plahotniuc nu îi sunt pe plac candidații actuali sau că Dodon vrea să-l înlocuiască pe Plahotniuc și să captureze el însuși procuratura. De altfel, noi am avut procurori din afara sistemului, pe Victor Zubco și Corneliu Gurin. Au fost ei cu ceva mai buni decât cei de până la ei, din sistem? Singura cale de a ieși din cercul vicios în care ne aflăm azi e respectarea strictă a legii și procedurilor legale de selectare a procurorului general, concluzionează Nicolae Negru. 

Dodon, dacă nu exista, trebuia inventat, susține Petru Bogatu într-un comentariu pe pagina sa de facebook. Pentru că explică publicistul, a îngropat cu mâna lui mitul statalismului în spatele căruia se ascundeau până mai ieri toate cârtițele Kremlinului, de la A. Sangheli până la Renato Usatîi. Drapelul Rusiei de la sediul PSRM și vizita privată la Moscova a președintelui ales îl demască definitive, subliniază Bogatu. Cu voie sau fără voie, Dodon dovedește că lupta la Chișinău se dă nu între stataliști și nestataliști, asta e făcătură curată. Adevărată dispută e între sângele ce apă nu se face și creierul spălat de propaganda panslavistă. Între libertatea națională și ocupația străină. Între Europa și Asia. Între București și Moscova. Între Unirea cu Țara Românească și o nouă colonizare rusească. 

CINE SAPĂ SUB PRIMARUL CAPITALEI?, se întreabă într-un editorial din Trbuna Dumitru Spătaru. Autorul scrie că urmărind scandalul legat de alimentele alterate furnizate în școlile și grădinițele din capital, are senzația de un deja-vu. Atunci când se urmărește scopul anihilării unui politician anume, terenul e pregătit minuțios, iar în primul rând se identifică o temă socială, extrem de sensibilă, care nu lovește direct în politicianul vizat, ci creează o anumită stare de spirit, un fon favorabil pentru anumite acțiuni de viitor împotriva aceluiași politician. Exact așa s-a procedat în cazul execuției publice a ex-Premierului Vlad Filat. Inițial, s-a creat un fon favorabil, iar acesta a fost „furtul miliardului”. Ideea că „furtul miliardului” a lovit în fiecare cetățean a fost promovată insistent, până când a ajuns în creierul fiecărui cetățean. P roblema legată de alimentele alterate furnizate în școlile și grădinițele din capitală e minimum la fel de sensibilă ca cea a „furtului miliardului”, dacă nu chiar mai sensibilă. 

Anunțul fostului deputat comunist, Mark Tkaciuk, privind inaugurarea unei biblioteci cu 50 de mii de cărți, care va purta numele lui Marc Blok, chiar în fostul sediu al Frontului Popular din Moldova, pe str. Nicolae Iorga 5, a stârnit discuții aprinse pe Facebook, remarcă Ziarul National. Fiind un activ participant la Mișcarea de Eliberare Națională din anii ’90 ai secolului trecut, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a remarcat „compania selectă” formată din Iurie Muntean, Grigore Petrenco, Igor Tuleanțev, diplomatul Kalman Miszei, deputatul Vadim Pistrinciuc, scriitorul Vasile Ernu și alții, care au ajutat la aranjarea cărților pe rafturi. „ Cât costă doar aceasta scenă: Tkaciuk, Petrenco și Tiuleanțev în sediul leagănului mișcării de eliberare națională de altădată. Cum s-ar spune, Stanislavski „отдыхает” (se odihnește n.r.). Transformarea catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol în moschee pălește în raport cu episodul consumat pe str. Iorga nr. 5”, i s-a adresat Tănase lui Vasile Ernu pe rețeaua de socializare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău