Petru Bogatu: PLDM a făcut alegerea (revista presei)

  • 11 Decembrie 2014 12:13
Petru Bogatu: PLDM a făcut alegerea (revista presei)

După ce liderul liberal, Mihai Ghimpu, a anunțat că Partidul Liberal Democrat din Moldova, care a obținut cel mai mare rezultat în alegeri, are dreptul să-și aleagă primul una dintre cele trei funcții-cheie în stat: prim-ministru, președinte, președinte.t

 

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Petru Bogatu, afirmă că liberal-democrații au făcut alegerea. „ În urma negocierilor tripartite, purtate azi în vederea formării unei coaliții de guvernământ, liberal-democrații au optat, după câte știm noi, pentru funcția de președinte al Parlamentului. În aceste condiții, portofoliul de prim-ministru va reveni Partidului Democrat. Din informațiile pe care le deținem, partenerii au luat act de propunerea liberal-democraților, iar discuțiile au decurs într-o atmosferă calmă”, scrie Bogatu pe o rețea de socializare.

Panourile publicitare încă ne mai îndeamnă să fim alături de Rusia, remarcă Victor Ciobanu în Ziarul Național. Alegerile au trecut și retorica electorală ar trebui schimbată, sugerează autorul. Denunțarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE e o cerere iresponsabilă. Pentru că din Rusia nu vin și nu vor veni nici investiții și nici modernizare. Că Uniunea Vamală nu există ne-a lămurit chiar Lukașenko. Cozile interminabile la vama dintre Rusia și Belarus demonstrează o dată în plus că UV nu funcționează. Și că, indiferent de faptul dacă ești sau nu membru al UV, Rusia poate închide accesul pe piață oricând va considera ea de cuviință.

Vasile Gâurneț în acceasi publicație scrie că în ultimul număr al „Socialistului” de dinaintea alegerilor, Igor Dodon anunța triumfător că „socialiștii au soluționat problemele migranților”, după ce el și Zinaida Greceanîi s-au întâlnit cu Vladimir Putin și cu șeful Serviciului Federal de Migrație. Iar la câteva zile după alegeri, muncitorilor moldoveni nu li s-a permis să reintre în Rusia. Un consătean de-al său de la sud îi spunea supărat că Dodon i-a mințit. Totuși, avea o consolare. El nu l-a votat pe Dodon. Dar au fost câțiva „proști din sat” care l-au votat și tot au fost întorși de la frontieră. Trist este că ei, „proștii”, nu-și mai pot întoarce votul înapoi, conchide autorul.

Moartea lui Butmalai, învăluită de mister, scrie Timpul. Psihologii, dar și unii lideri de opinie de la Chișinău susțin că în cazul morții deputatului PLDM Ion Butmalai, ar putea fi vorba și despre un omor. În opinia lor, politicianul era o fire puternică și nu avea motive serioase ca să-și pună capăt zilelor.

Fostul deputat PLDM s-ar fi sinucis doar în condițiile unor presiuni fără precedent, susține Jurnalul. Ion Butmalai ar fi mărturisit familiei că în ultima perioadă este supus unor presiuni, dar până în acest moment nu se cunoaște de cine anume, a afimat avocatul familiei  Ana Ursachi. Aceasta  a anunțat că societatea civilă va face o anchetă paralelă a morții lui Ion Butmalai, găsit astăzi împușcat în garajul din preajma locuinței sale din orașul Cahul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
17
Mon
14
Tue
17
Wed
16
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău