Petru Bogatu: Declară China război Rusiei?

  • 12 Noiembrie 2014 10:09
Petru Bogatu: Declară China război Rusiei?

REVISTA PRESEI DIN 12 NOIEMBRIE

Un deputat rus originar din Transnistria vrea ca Moscova să înființeze o Legiune Străină după modelul Franței, urmând ca acest corp militar să fie folosit în afara granițelor Federației Ruse, scrie Adevărul. Deputatul Dumei de Stat, membrul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Roman Hudiakov s-a adresat ministerului Apărării cu propunerea de a examina posibilitatea creării în cadrul armatei ruse a unei unități militare formate din cetățeni străini. Roman Hudiakov este convins că o asemenea unitate militară, creată după modelul Legiunii Franceze, va permite Rusiei să nu apeleze la propria armată, dar să recurgă la contingentul străin în cazul unui conflict armat. Ministerul rus al Apărării nu a comentat deocamdată această inițiativă.

După incidentul de pe Aeroportul Internațional Chișinău, când un grup de veterani ai războiului de pe Nistru l-a împiedicat pe liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk să intre în sala VIP a aeroportului, așa-zisul minister de externe transnistrean a făcut o declarație de presă prin intermediul căreia lansează mai multe amenințări la adresa autorităților constituționale ale Republica Moldova, scrie Ziarul Național.

În declarația publicată pe site-ul instituției conduse de Nina Ștanski se menționează că acest incident este tratat de Tiraspol ca fiind „o provocare bine pregătită și programată din timp”. Instituția condusă de Nina Ștanski avertizează că acest incident riscă să încingă atmosfera și așa încordată dintre Chișinău și Tiraspol și „să determine Transnistria să întreprindă măsuri de răspuns, lucru care nu credem că îngrijorează combatanții extremiști de pe Aeroportul Chișinău”.

Noi CONDIȚII pentru imigranți, în Federația Rusă, anunță Ziarul național. Potrivit publicației, Cetățenii altor state, inclusiv ai Republicii Moldova, care doresc fie să lucreze legal în Federația Rusă (cu permis de muncă sau patentă), fie cer dreptul de ședere provizorie în Federația Rusă, vor fi obligați, începând cu 1 ianuarie 2015, să prezinte documente care atestă cunoașterea limbii ruse, a istoriei Rusiei și a legislațieiFederației Ruse.

Astfel de documente pot servi certificatul ce atestă cunoașterea limbii ruse, istoriei Rusiei și bazele legislațieiFederației Ruse, dar șidocumentul eliberat de organele statului, de către instituțiaeducațională de pe teritoriul statului ce intra în componența URSS până în anul 1991.Procedura de testare a nivelului de cunoaștere a limbii ruse a migranților a fost aprobată de Ministerul rus al Educației și Științei pe 21 septembrie 2014.

Moldova riscă să rămână fără sate, atrage atenția Timpul. Numărul tot mai mic de nașteri și rata înaltă a migrației duc la îmbătrânirea populației din localitățile rurale și depopularea lor.  În ultimii 10 ani, numărul tinerilor din mediul rural s-a micșorat cu opt la sută și constituie doar o pătrime din populația de la țară. doar anul trecut, peste 33 de mii de cetățeni s-au mutat cu traiul la oraș. Peste 90 la sută dintre aceștia s-au stabilit în Chișinău și au vârste între 20 și 34 de ani.

Declară China război Rusiei? Se întreaba Jurnalistul Petru Bogatu pe pagina sa de facebook. Publicistul comentează imaginile ce surprind flirtul lui Putin cu soția liderului de la Beijng. Putin a făcut-o lată iar. De data aceasta la summitul APEC. Profitând de faptul că liderul de la Beijing Xi Jinping se întreținea cu președintele SUA Barack Obama, el i-a pus un șal pe umeri primei doamne a Chinei. Astfel, președintele rus a încălcat la modul nepermis două uzanțe. Una diplomatică ce interzice să te atingi de soțiile diplomaților. Și a două națională ce nu permite unui bărbat să pună mâna pe o nevastă străină.

Nu e de mirare că cenzura chineză a reacționat prompt. Înregistrarea video a fost retrasă, fiind șterse și comentariile picante. Prima doamnă a Chinei, pomenindu-se în situația de a se sta la cină alături de soțul său cu haina altui bărbat pe umeri, a trebuit să rezolve problema rapid. După vreo câteva secunde, Peng Liyuan, soția liderului chinez, s-a ridicat, i-a dat unui asistent șalul primit de la Putin și s-a îmbrăcat cu o jachetă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău