Petro Poroșenko: Crimeea și Donbas, prologul războiului hibrid al Rusiei împotriva UE și NATO

  • 19 Februarie 2019 16:33
Petro Poroșenko: Crimeea și Donbas, prologul războiului hibrid al Rusiei împotriva UE și NATO

Anexarea de către Federația Rusă a peninsulei Crimeea și 'ocuparea' unei părți a teritoriului din Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) au constituit prologul războiului hibrid al Kremlinului împotriva Uniunii Europene, NATO și a întregii lumi democratice, a declarat marți președintele ucrainean Petro Poroșenko, într-un discurs rostit în Rada Supremă (parlamentul unicameral), reunită într-o sesiune specială cu ocazia împlinirii a cinci ani de la ceea ce Kievul califică drept 'agresiunea' Federației Ruse împotriva Ucrainei, transmite agenția de presă oficială ucraineană Ukrinform.

'Anexarea Crimeii și ocuparea unei părți a teritoriului Donbasului au devenit prologul războiului hibrid al Moscovei nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva Uniunii Europene, inclusiv a Poloniei, împotriva SUA, împotriva NATO, împotriva țărilor baltice și în cele din urmă împotriva întregii lumi civilizate', a insistat Poroșenko.

El a spus că eroii 'Revoluției demnității' - așa cum este numită în Ucraina mișcarea de contestare fără precedent din 2013-2014 împotriva regimului corupt al ex-președintelui prorus Viktor Ianukovici -, soldații ucraineni au apărat și apără frontiera de est a Europei de o invazie, care amenință să distrugă libertatea și democrația, statul de drept și respectul pentru demnitatea umană.

'Moscova a început acest război pentru că aici, la noi, în Piața Independenței din Kiev, ea a pierdut lupta civilizațională pentru Ucraina', a afirmat Poroșenko, subliniind că planurile Rusiei de a destrăma statul ucrainean au eșuat, dar pentru aceasta ucrainenii au plătit un preț scump. Conflictul din Donbas continuă, chiar dacă la foc mocnit, iar - potrivit cifrelor ONU - confruntările din estul Ucrainei s-au soldat cu peste 10.000 de morți din 2014 până în prezent. Moscova este acuzată de Kiev și Occident că acordă sprijin rebelilor proruși din Donețk și Lugansk, dar Rusia neagă, în pofida evidențelor, susținând că în Ucraina este în curs un 'război civil'.

'Fără îndoială, în conflictul (împotriva Ucrainei), Kremlinul este sortit la înfrângere. În decurs de cinci ani, Rusia nu și-a putut atinge niciunul dintre obiective în Ucraina și la nivel tactic noi am câștigat deja', a subliniat președintele ucrainean în cadrul discursului rostit în parlament.

La rândul său, șeful legislativului de la Kiev, Andrii Parubii, a declarat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, reprezintă un pericol pentru lumea întreagă. 'Lumea trebuie să-l oprească pe Putin pentru că consecințele acțiunilor sale vor fi tragice pentru toate țările', a afirmat Andrii Parubii, citat de agenția de presă Unian.

Europa nu este posibilă fără o Ucraina independentă, echitabilă și în siguranță, iar politicienii care sunt gata să vândă Ucraina vând de fapt viitorul Uniunii Europene, a opinat președintele Consiliului European, Donald Tusk, prezent la ceremoniile de la Kiev dedicate împlinirii a cinci ani de la mișcarea de contestare care a adus acum cinci ani forțele pro-occidentale la putere la Kiev. 

'Atunci, când noi, polonezii, ne-am început drumul spre Europa, papa Ioan Paul al II-lea a spus lumii: 'Nu există o Europă echitabilă fără Polonia independentă'. Aici și acum vreau să spun că nu există o Europă echitabilă fără o Ucraină independentă. Nu există o Europă sigură fără o Ucraină în siguranță. Cu alte cuvinte, Europă nu există fără Ucraina', a afirmat Tusk într-un discurs rostit în limba ucraineană în Rada Supremă.

În cadrul acestei reuniuni speciale a parlamentului de la Kiev, președintele Petro Poroșenko a promulgat legea privind înscrierea în Constituția țării a aspirațiilor Ucrainei de a adera la UE și NATO.

'Nu intenționăm să obținem aprobare de la Rusia. Nu vom cere permisiunea lui Putin încotro să mergem mai departe. Mergem pe drumul nostru și ne luăm singuri deciziile despre modul în care să ne asigurăm securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială', a subliniat Poroșenko, aflat în plină campanie electorală pentru al doilea mandat prezidențial la alegerile din 31 martie.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău